Wykonanie

Od kilku dni ciągle miksuje a ściślej mówiąc blenduje. Wzięłam się za wzmocnienie organizmu poprzez koktajle, smoothie i inne mikstury. W zasadzie codziennie ląduje w kielichu coś innego, próbuje nowe smaki, połączenia i dodatki. Warto robić takie mieszanki, miksować
owoce, warzywa, dostarczać organizmowi potrzebnych witamin i składników mineralnych. Taki koktajl może nam z powodzeniem zastąpić posiłek, a jego przygotowanie nie zajmuje nam zbyt dużo czasu. No i koktajle umożliwiają nam spożywanie tych składników, których na co dzień rzadziej używamy w daniach, można przemycać różne składniki, których np nie lubią dzieci. Można tak połączyć smaki, że dziecko nawet nie poczuję, że w koktajlu jest np
szpinak. No i warto dodawać do takich koktajli tzw. super żywność jak chlorella, spirulina,
młody jęczmień,
suszone owoce, nasiona i ziarna,
jagody goji, nasiona chia,
kasze,
siemię lniane, ziarna konopii, ziarna kakaowca,
wodę kokosową, korzeń maca czy karob i pyłek pszczeli. Oczywiście można dodawać
orzechy,
płatki owsiane czy jaglane,
kakao, wszystko co macie pod ręką. Wyczytałam jedną uwagę odnośnie koktajli, że nie powinno się mieszać zbyt dużej ilość składników głównych, dodawać należy 3-4 składniki i drobne dodatki jak właśnie spirulina czy korzeń maca. Do koktajlu możemy dodać
wodę,
wodę kokosową,
napój owsiany czy
ryżowy albo zrobić taki mus do zjedzenia łyżeczką. Ja najczęściej dodaje
wodę. I
piję na zdrowie. I wam też polecam, naprawdę warto. Miłego dnia kochani.Składniki:- 2
jabłka- 2
pomarańcze-
kiwi- 4 garście
szpinaku- pęczek
natki pietruszki- 2
banany- sok z połowy
cytrynyPomarańcze i
kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
Banany obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy ogryzek.Do kielicha blendera wlewamy 500 ml
wody, dodajemy
owoce, sos z
cytryny,
szpinak oraz
natkę pietruszki. Wszystko razem miksujemy, przelewamy do buteleczek lub szklanek i pijemy na zdrowie. Nadmiar przechowujemy w lodówce.
