Wykonanie
Zielona moc z
owoców,
szpinaku i
natki pietruszki...
Zielone koktajle to samo zdrowie - oczyszczają, odchudzają, dają
kopa energetycznego i są istną bombą witaminową ! Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety.Zielone koktajle są niezwykle odżywcze, zawierają sporą dawkę chlorofilu - dla detoksu organizmu, zwiększenia odporności i wzmocnienia
serca, kwasu foliowego, żelaza dotleniającego komórki, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A dla dobrego wzroku, witamin z grupy B dla pięknych włosów i paznokci, witamin C, E - podstawowych antyoksydantów o działaniu odmładzającym, witaminy K, błonnika oraz
białka. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka. Można je pić na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Zielone koktajle stymulują naturalny metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn,przywracają skórze blask.Jakie jeszcze są ich zalety?stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniej wagi,wspomagają procesy trawienia,dają dużo energii i wigoru,oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę,poprawiają stan cery,dostarczają sporą dawkę witamin i minerałów,pomagają pokonać nałogi - takie jak palenie papierosów,są ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.Zielone koktajle komponujemy z warzyw zielonolistnych, takich jak
szpinak,
jarmuż,
sałata,
natka pietruszki, wodorosty, algi,
szczaw,
seler naciowy czy
kapusta zmiksowanych z
owocami i
wodą. Optymalne proporcje to 40% zielonych warzyw i 60%
owoców . Możemy komponować ze sobą dowolne, ulubione
owoce i zielone warzywa, choć przy tym wyborze warto kierować się sezonowością.
Owoce o kremowej konsystencji, jak
awokado czy
banan, nadadzą zielonym koktajlom aksamitności. Z zielonych warzyw można tez dodać
ogórka czy
kiełki.Smak zielonego koktajlu podkręci odrobina
miodu,
imbiru, czy
cynamonu. Skuteczne ułatwienie wchłaniania witamin zapewni natomiast dodatek odrobiny
oleju z pestek
winogron, lnianego czy
oliwy z oliwek. Wartość odżywcza koktajlu wzrośnie, gdy wzbogacimy go o
otręby lub
płatki owsiane, ziarna, np. nasiona chia lub
siemię lniane,
sok z cytryny czy sok z aloesu.Gotowe koktajle można przechowywać do 3 godzin zamknięte w szklanym pojemniku w lodówce, jednak najlepiej wypijać je od razu.Wiosna coraz bliżej, działamy! :)Przepis ISkładniki na dwie porcje:2 garści
szpinaku,2 garści
natki pietruszki,2
jabłka,2
pomarańcze,2 łyżki soku z aloesu Symbio,2 łyżki
soku z cytryny,łyżeczka
miodu,pół szklanki
wody niegazowanej.Przygotowanie:Myjemy
owoce oraz liście
szpinaku i
pietruszki.
Pomarańcze i
jabłka obieramy ze skórek. W przypadku
jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.
Przepis IIS kładniki na dwie porcje:2 garści
szpinaku,2 garści
natki pietruszki,2
jabłka,2
kiwi,
banan,2 łyżki soku z aloesu Symbio,2 łyżki
soku z cytryny,pół szklanki
wody niegazowanej.Przygotowanie:Myjemy
owoce oraz liście
szpinaku i
pietruszki.
Banany,
kiwi i
jabłka obieramy ze skórek. W przypadku
jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))