ßßß Cookit - przepis na Zielony koktajl wiosenny

Zielony koktajl wiosenny

nazwa

Wykonanie

Zielona moc z owoców, szpinaku i natki pietruszki...
Zielone koktajle to samo zdrowie - oczyszczają, odchudzają, dają kopa energetycznego i są istną bombą witaminową ! Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety.
Zielone koktajle są niezwykle odżywcze, zawierają sporą dawkę chlorofilu - dla detoksu organizmu, zwiększenia odporności i wzmocnienia serca, kwasu foliowego, żelaza dotleniającego komórki, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A dla dobrego wzroku, witamin z grupy B dla pięknych włosów i paznokci, witamin C, E - podstawowych antyoksydantów o działaniu odmładzającym, witaminy K, błonnika oraz białka. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka. Można je pić na drugie śniadanie czy na podwieczorek. Zielone koktajle stymulują naturalny metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn,przywracają skórze blask.
Jakie jeszcze są ich zalety?
stosowane w dietach pomagają w uzyskaniu i utrzymaniu odpowiedniej wagi,
wspomagają procesy trawienia,
dają dużo energii i wigoru,
oczyszczają przewód pokarmowy, krew i limfę,
poprawiają stan cery,
dostarczają sporą dawkę witamin i minerałów,
pomagają pokonać nałogi - takie jak palenie papierosów,
są ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
Zielone koktajle komponujemy z warzyw zielonolistnych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, natka pietruszki, wodorosty, algi, szczaw, seler naciowy czy kapusta zmiksowanych z owocami i wodą. Optymalne proporcje to 40% zielonych warzyw i 60% owoców . Możemy komponować ze sobą dowolne, ulubione owoce i zielone warzywa, choć przy tym wyborze warto kierować się sezonowością. Owoce o kremowej konsystencji, jak awokado czy banan, nadadzą zielonym koktajlom aksamitności. Z zielonych warzyw można tez dodać ogórka czy kiełki.
Smak zielonego koktajlu podkręci odrobina miodu, imbiru, czy cynamonu. Skuteczne ułatwienie wchłaniania witamin zapewni natomiast dodatek odrobiny oleju z pestek winogron, lnianego czy oliwy z oliwek. Wartość odżywcza koktajlu wzrośnie, gdy wzbogacimy go o otręby lub płatki owsiane, ziarna, np. nasiona chia lub siemię lniane, sok z cytryny czy sok z aloesu.
Gotowe koktajle można przechowywać do 3 godzin zamknięte w szklanym pojemniku w lodówce, jednak najlepiej wypijać je od razu.
Wiosna coraz bliżej, działamy! :)
Przepis I
Składniki na dwie porcje:
2 garści szpinaku,
2 garści natki pietruszki,
2 jabłka,
2 pomarańcze,
2 łyżki soku z aloesu Symbio,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
pół szklanki wody niegazowanej.
Przygotowanie:
Myjemy owoce oraz liście szpinaku i pietruszki. Pomarańcze i jabłka obieramy ze skórek. W przypadku jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.
Przepis II
S kładniki na dwie porcje:
2 garści szpinaku,
2 garści natki pietruszki,
2 jabłka,
2 kiwi,
banan,
2 łyżki soku z aloesu Symbio,
2 łyżki soku z cytryny,
pół szklanki wody niegazowanej.
Przygotowanie:
Myjemy owoce oraz liście szpinaku i pietruszki. Banany, kiwi i jabłka obieramy ze skórek. W przypadku jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze koktajlowym lub blenderze. Miksujemy kilka minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/03/zielony-koktajl-wiosenny.html