ßßß
Przepisy na koktajle owocowo – warzywneKoktajle z powodzeniem możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Aby jednak zachować ich świeżość i moc witamin zalecam przygotowanie ich tuż przed spożyciem lub tuż przed wyjściem z domu do pracy.Koktajl bananowy z kiwiSkładniki:1 banan2 kiwisok z 1/4 cytryny1 łyżeczka miodu100 ml kefiruKoktajl jabłkowo-gruszkowy z selerem naciowymSkładniki:2 łodygi selera naciowego1/2 jabłka ze skórką1/2 gruszki ze skórkąsok z 1/4 cytrynyskórka starta z 1/2 cytryny100 ml kefiruKoktajl grejpfrutowo-jabłkowy z marchewkąSkładniki:1 grejpfrut2 banany1 marchewka start na tarce100 ml wody mineralnejKoktajl grejpfrutowo-bananowySkładniki:1 grejpfrut1 banan3 łyżki gęstego jogurtu naturalnegoKoktajl pomarańczowo-szpinakowySkładniki:1 szklanka liści młodego szpinaku1 pomarańczaskórka starta z 1 pomarańczysok z 1/4 cytryny100 ml wody mineralnejSposób przygotowania koktajlu:Jabłka i gruszki należy pozostawić ze skórką.Przed starciem skórki z pomarańczy i cytryny trzeba ją bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej jeszcze sparzyć.Aby ułatwić sobie pracę marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.Grejpfrut powinno się obrać z białej „wewnętrznej skórki”, aby koktajl nie był zbyt gorzki.Koktajl można doprawić ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, gałką muszkatołową lub wanilią.Do dzbanka należy wsadzić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować.
