Wykonanie
Zimowy garnek , to potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie ,ułatwia życie w ciągu tygodnia 😉 Smaczne
mięsko z delikatnej
łopatki , zanurzone w kremowym sosie z dodatkiem
brokuła i
ziemniaków ..nic już więcej nie potrzeba , poza dobrym apetytem 😉 Bardzo lubię , takie potrawy w zimowe dni , są proste , rozgrzewające i bliskie
sercu i żołądkowi ..takie domowe 😉
Składniki :0,5 kg
łopatki wieprzowej , chudej1 mały, świeży
brokuł2 duże
marchewki1 duża
cebula3-4
ziemniaki ( zależy jak dużo lubimy 😉 )kilka gałązek, świeżego
tymianku ( lub łyżeczka suszonego )1 łyżka, słodkiej
musztardy100 ml
śmietany kremówki ( mało zdrowa ale nie zastąpiona ,
daje specyficzny smak )1/2 łyżeczki mielonego
kminku1 płaska łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej3 duże ,ząbki
czosnkupieprz ,
sól do smaku
smalec wieprzowy do smażeniaduża, łyżka
mąki rozrobiona z
wodą do zagęszczenia sosu
Łopatkę zwyczajowo płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , kroimy w dość dużą kostkę . Najpierw na patelni , na której będziemy smażyć
mięso , obsmażamy pociętą w piórka
cebulę i wyciśnięty praską
czosnek , przekładamy do garnka .Następnie obsmażamy
mięso ,na złoty kolor ( tak żeby się przypiekło , ale nie do końca usmażyło ) , najlepiej wrzucać małymi partiami i nie mieszać zbyt często ,żeby nie puściło soku , bo zacznie się dusić , zamiast smażyć . Przekładamy do
cebuli . Patelnię na której smażyliśmy
mięso , zalewamy
wodą , zbierając , całe
soki i aromaty po smażeniu , przelewamy do garnka z
mięsem i
cebulą .
Marchew obieramy , kroimy w średniej grubości plastry , dokładamy do reszty , doprawiamy
kminkiem , gałką ,
musztardą i
solą do smaku .
Dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , do momentu aż
mięso, zacznie być miękkie . Co jakiś czas podlewając
wodą , wszystko ma pływać , ale nie tonąć 😉 W momencie , kiedy
mięso jest już miękkie , dodajemy
śmietanę ,
ziemniaki obrane i pokrojone w duże kawałki,ćwiartki , dusimy dalej około 6 minut , po czym dodajemy, różyczki
brokuła ( powinny być podobnej wielkości co
ziemniaki ) . Gotujemy do czasu ,aż
brokuł i
ziemniaki będą miękkie . Sos zagęszczamy , dolewając
mąkę , rozrobioną z
wodą , cały czas delikatnie mieszając , do momentu uzyskania lubianej konsystencji . Doprowadzamy do wrzenia , wyłączamy gaz , posypujemy
tymiankiem,
pieprzem , przykrywamy i po pięciu minutach ,można już podawać 😉 Smacznego !