Wykonanie
12 grudnia 2014Składniki:( Na ok. 15 knedli)1,5 kg. ugotowanych
ziemniaków z dodatkiem
soli1
jajko1,5 szklanki
mąki pszennej+
mąka do oprószenia stolnicy1 łyżka
pieprzu1 mały
brokułsólNa okrasę:( Ilość wg. potrzeby)Kiełbasa/boczek
cebulasmalec do smażenia
Przygotowanie:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać
jajko ,
mąkę oraz
pieprz.Wyrobić rękoma gładką masę.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki , ugotować do miękkości z dodatkiem
soli ( ok. 7 min od zagotowania się
wody), odcedzić dokładnie z
wody.Stolnice oprószyć
mąką.Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części.Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć różyczkę
brokuła , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch.Wyjmować łyżką cedzakową.Okrasa: Kiełbasę/boczek i
cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
smalec , smażyć składniki na rumiano.Gorące knedle podawać polane okrasą.( w wersji bezmięsnej knedle możemy polać kwaśną
śmietaną lub sosem
śmietanowym)SmacznegoPost navigation← Kruche , delikatne
ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje
piwo.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie.Pełen smaków i aromatów rosół z domowym
makaronem. Idealny i nie zastąpiony podczas niedzielnych obiadów i świąt. Uczta dla podniebienia. →