ßßß Cookit - przepis na Jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
brokuły 50 dekagramów
marchewka 40 dekagramów
mąka 10 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
ser gouda 15 dekagramów
smalec 8 dekagramów
śmietana kremówka 200 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Rozdzielić jedno jajko. Wsypać mąkę do miski, dodać żółtko, i gałką muszkatołową. Dodać połowę drobno utartego sera smalec oraz pół łyżeczki soli. Wlać 34 łyżki bardzo zimnej wody. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie oczyścić i umyć warzywa. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki. Włożyć warzywa do garnka, zalać szklanką wrzącej, osobnej wody. Gotować na małym ogniu około 10 minut, dobrze osaczyć na sitku. Przygotować sos serowy. W tym celu rozmącić w śmietanie białko i pozostałe jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Wyłożyć ciastem płaską, żaroodporną formę (o średnicy 26 cm), zawinąć do góry brzegi ciasta. Rozłożyć w naczyniu warzywa i polać sosem serowym. Wstawić torcik do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200°C. W połowie czasu pieczenia posypać resztą utartego sera. Podawać na stół w formie, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6364/Jarzynowy-torcik