Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
brokuły 50 dekagramów
marchewka 40 dekagramów
mąka 10 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
ser gouda 15 dekagramów
smalec 8 dekagramów
śmietana kremówka 200 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Rozdzielić jedno
jajko. Wsypać
mąkę do miski, dodać
żółtko, i
gałką muszkatołową. Dodać połowę drobno
utartego sera smalec oraz pół łyżeczki
soli. Wlać 34 łyżki bardzo zimnej
wody. Wyrobić wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Przykryć ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie oczyścić i umyć warzywa.
Kalafior i
brokuły podzielić na różyczki.
Marchew obrać, pokroić w cienkie słupki. Włożyć warzywa do garnka, zalać szklanką wrzącej, osobnej
wody. Gotować na małym ogniu około 10 minut, dobrze osaczyć na sitku. Przygotować sos
serowy. W tym celu rozmącić w
śmietanie białko i pozostałe
jajka. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem. Wyłożyć
ciastem płaską, żaroodporną formę (o średnicy 26 cm), zawinąć do góry brzegi ciasta. Rozłożyć w naczyniu warzywa i polać sosem
serowym. Wstawić torcik do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200°C. W połowie czasu pieczenia posypać resztą
utartego sera. Podawać na stół w formie, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneJarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: