Wykonanie
Jakoś od czasu naszych tartaletek
szparagowych nie mieliśmy ochoty na wytrawne, obiadowe tarty. Pogoda jest wreszcie znów sprzyjająca na takie dania. Mamy też nową foremkę - nieco mniejszą niż poprzednia, dzięki
czemu tak sycącej tarty jak ta z
łososiem i
ziemniakami nie jedlibyśmy już po odgrzaniu parę dni ;) Tym razem padło na inne zielone warzywo niż
brokuł .
Szpinak świetnie komponuje się z
orzeszkami pinii, które wydają się drogie, ale jednak są niesamowicie wydajne.
Składniki na porcję dla 2 osób:Kruche ciasto - zgodnie z tym przepisem + dodatkowo 3 łyżki
mąki żytniej typ 900 lub wyższyFarsz:Dwa duże pęczki
szpinaku3 łyżki
orzeszków pinii2
jajka125 ml
śmietanki kremówkigałka muszkatołowa,
sól i
pieprz - do smakuPrzygotować ciasto i włożyć je do lodówki żeby się schłodziło.
Szpinak bardzo dokładnie odmoczyć (wymieniając kilka
razy wodę), oderwać łodygi i włożyć do garnka. Zalać osoloną
wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty i odcedzić. Należy wycisnąć ze
szpinaku tyle
wody, ile tylko będzie możliwe. Liście grubo posiekać.
Jajka roztrzepać ze
śmietanką. Dodać posiekany
szpinak,
orzeszki pinii i
gałkę muszkatołową. Dokładnie połączyć składniki farszu. Do smaku doprawić
solą i
pieprzem. Masę umieścić na cieście. Rozgrzać piekarnik do ok. 190 stopni. Piec przez 35 minut. Podawać na gorąco.