ßßß
Składniki na porcję dla 2 osób:Kruche ciasto - zgodnie z tym przepisem + dodatkowo 3 łyżki mąki żytniej typ 900 lub wyższyFarsz:Dwa duże pęczki szpinaku3 łyżki orzeszków pinii2 jajka125 ml śmietanki kremówkigałka muszkatołowa, sól i pieprz - do smakuPrzygotować ciasto i włożyć je do lodówki żeby się schłodziło. Szpinak bardzo dokładnie odmoczyć (wymieniając kilka razy wodę), oderwać łodygi i włożyć do garnka. Zalać osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty i odcedzić. Należy wycisnąć ze szpinaku tyle wody, ile tylko będzie możliwe. Liście grubo posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać posiekany szpinak, orzeszki pinii i gałkę muszkatołową. Dokładnie połączyć składniki farszu. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę umieścić na cieście. Rozgrzać piekarnik do ok. 190 stopni. Piec przez 35 minut. Podawać na gorąco.