ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

nazwa

Wykonanie

Z przetestowaniem przepisu trochę mi zeszło. Ponad rok minął od kiedy jako nowinkę kulinarną recepturę wraz z próbką degustacyjną zafundowała nam koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie właściwy moment i pasztet zadebiutował zyskując pozytywny odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:)
Składniki:
· 50 dkg marchewki
· 50 dkg kalafiora
· 50 dkg brokułów lub szpinaku
· 1 duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1 szklanka śmietany kremówki
· 7 jajek
· 7 łyżek mąki
· 7 dkg sera żółtego (startego na grubych oczkach)
· 4 łyżki masła
· 2 łyżki oleju
· ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
· sól, pieprz
Warzywa ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.
Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .
Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie).
Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.
Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek do porcji mięska lub ryby.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/12/wigilia-pasztet-warzywny.html