Wykonanie
Z przetestowaniem przepisu trochę mi zeszło. Ponad rok minął od kiedy jako nowinkę kulinarną recepturę wraz z próbką degustacyjną zafundowała nam koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie właściwy moment i pasztet zadebiutował zyskując pozytywny odzew wśród sąsiedzkiej grupy testowej:)
Składniki:· 50 dkg
marchewki· 50 dkg
kalafiora· 50 dkg
brokułów lub
szpinaku· 1 duża
cebula· 2 ząbki
czosnku· 1 szklanka
śmietany kremówki· 7
jajek· 7 łyżek
mąki· 7 dkg
sera żółtego (startego na grubych oczkach)· 4 łyżki
masła· 2 łyżki
oleju· ½ łyżeczki
gałki muszkatałowej·
sól,
pieprzWarzywa ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać, zeszklić na
oliwie, przestudzić.
Jajka wymieszać z
mąką, dodać
śmietanę, stopione zimne
masło,
ser,
cebulę i
czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatałową. Każda z części powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę
żelatyny rozpuszczonej w wodzie).Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować
masłem. Przełożyć najpierw
marchewkę,
potem kalafior i
brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3
wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany
solo lub stanowiąc dodatek do porcji
mięska lub
ryby.