ßßß
Składniki:· 50 dkg marchewki· 50 dkg kalafiora· 50 dkg brokułów lub szpinaku· 1 duża cebula· 2 ząbki czosnku· 1 szklanka śmietany kremówki· 7 jajek· 7 łyżek mąki· 7 dkg sera żółtego (startego na grubych oczkach)· 4 łyżki masła· 2 łyżki oleju· ½ łyżeczki gałki muszkatałowej· sól, pieprzWarzywa ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie).Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej 1/3 wodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut.Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek do porcji mięska lub ryby.