ßßß
Składniki na 4 porcje:250 g grochu “połówki”2 litry wody (ewentualnie trochę więcej)2 średnie cebule2 ząbki czosnku500 g wędzonego surowego boczku1 łyżeczka tymianku3 małe marchewki1/2 selera1 jasnozielona część pora5 dużych ziemniaków2 łyżki octu jabłkowego1/2 pęczka natki pietruszki25 g świeżo startego chrzanu(lub 1 łyżka dobrego chrzanu ze słoiczka)Cebulę obrać i pokroić grube półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.Groch opłukać na sicie. Przełożyć do garnka i zalać wodą.Dodać cebulę, czosnek, tymianek i cały boczek w kawałku. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut.Wyjąć z garnka boczek i odstawić na bok.Marchewkę, seler i ziemniaki obrać. Marchewkę i seler posiekać w drobną kostkę, ziemniaki – w grubą. Por pokroić w talarki.Ostudzony lekko boczek pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy wraz z warzywami. Gotować 20 minut.Doprawić solą, pieprzem, octem i chrzanem. Dodać natkę. Podawać ze świeżym chlebem.
Inspiracją był przepis Clausa Meyera ze Wszystkich smaków Skandynawii. Wprowadziłam kilka poważnych zmian. Nie dodawałam jeszcze kiełbasek (dla mnie boczek wystarczył) i wkroiłam boczek później do środka. A Claus polecał podać go osobno z musztardą. Dodatek tymianku nie był dla mnie nowością, wiem, że świetnie pasuje do grochu, nawet lepiej niż dodawany u nas majeranek. Ale chrzan to była totalna nowość i stwierdzam, że naprawdę zupa bardzo zyskała na smaku. Polecam!