ßßß
Składniki:3 marchewki1 pietruszka1 seler1 cebula1 por300 g wędzonego surowego boczku300 g białej fasoli500 ml zakwasu na żur3-4 łyżki śmietany 18 %5 cm korzenia chrzanu1 główka czosnku
Przepis:- Warzywa dokładnie myjemy i zalewamy wodą. Dokładamy 200 g wędzonego boczku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim oraz główką czosnku przekrojoną na pół. Gotujemy do miękkości.- Wyciągamy mięso i warzywa i kroimy na mniejsze kawałki.- Do wywaru dolewamy zakwas, dokładamy śmietany i starty chrzan. Doprawiamy majerankiem.- Fasolę namoczoną dnia poprzedniego, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.- Z pozostałego boczku wykrawamy cienkie plasterki i smażymy je na suchej patelni na rumiano.- Do zagotowanego wywaru dokładamy warzywa, pokrojony boczek, ugotowaną fasolą. Nakładamy na talerz i dekorujemy chipsami z boczku.Smacznego :)