Wykonanie
Home / polski żurek / Zupy / żurek / żurek tradycyjny / żurek z
jajkiem / Tradycyjny żurek z
jajkiemTradycyjny żurek z
jajkiemPrzygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:)Składniki:2
marchewki, 1
pietruszka, 1/2
por, kawałek
selera, 3-4 ząbki
czosnku, 6
ziemniaków, 1/2kg
białej kiełbasy, ok. 100g
wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa
chrzanu, 5 ziarenek
ziela angielskiego, 2
liście laurowe,
sól,
pieprz, 1/2 dużej
śmietany, 2-3 łyżeczki
majeranku, 4
jajka.1. Warzywa myjemy, obieramy.
Marchewkę kroimy w kostkę.2. Wlewamy 2 l
wody do garnka. Dodajemy
marchew,
pietruszkę selera i
pora.3. Kiedy
wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy
włoszczyznę, dodajemy
ziele angielskie,
listki laurowe,
boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy.4.
Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy.5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki wrzucamy do zupy.6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy
czosnek, dodajemy łyżkę
chrzanu oraz
śmietanę.7. Doprawiamy do smaku.8. Gotujemy
jajka na twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze;)
About Antolka Jakuszkowa