ßßß
Ostatnio moja koleżanka z pracy przyniosła mi do spróbowania krem z buraków, pyszny, gęsty. Tak mi zasmakował, że postanowiłam go zrobić na obiad. Polecam Wam taką zupkę, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, zawiera w swoim składzie dużo warzyw i jest bardzo syta. Buraki to wspaniałe warzywo, uchroni nas przed katarem, obniży ciśnienie, uwolni od zgagi i doda sił.Można pić sok z buraka, jeść zupy, sałatki. Buraki mają bardzo dużo kwasu foliowego, witaminę C i B1, są bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk. Tak więc zachęcam Was do jedzenia buraków, zróbcie sobie taką zupę, jest po prostu rewelacyjna w smaku.Zupę dodaje do akcji na fb - Rozgrzej się w lutym miseczką zupy :-)Zapraszam na miseczkę :-)Składniki:- 1,5 kg buraków- 1 kg ziemniaków- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 2 marchewki- kawałek pory- kawałek selera- domowa Vegeta- sól, pieprz do smaku- 1 łyżka octu balsamicznego- 1 łyżka octu z czerwonego wina- prażone ziarenka Piekło-Niebo Ziarenkowo- natka zielonej pietruszki- 1,5 litra wodyWykonanie:Buraki myjemy i układamy je w naczyniu do zapiekania z pokrywką, wlewamy dwie łyżki wody i łyżkę oliwy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Studzimy i obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Wrzucamy pokrojone buraki do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną marchewkę, seler i por. Wlewamy wodę, dodajemy domową vegetę i ząbki czosnku, oraz pokrojoną cebulę. Wszystko zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie miksujemy blenderem na krem, dodajemy ocet, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilkę wszystko na małym ogniu mieszając. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonymi ziarenkami i posiekaną natką pietruszki. Taki krem smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego :-)


