ßßß Cookit - przepis na Wiosenny krupnik owsiany

Wiosenny krupnik owsiany

nazwa

Wykonanie

Myślicie że krupnik musi być mięsny bo inaczej nie ma smaku? I tu się mylicie, polecam przygotować moją wersję tej zupy, a potem ocenić który lepszy ;-)
Delikatna w smaku zupa, lekka, aromatyczna i sycąca dzięki kaszy warzywom.
Gotowanie na wolnym ogniu powoli wydobywa wszystkie smaki.
3 litry wody
2 średnie marchewki
4 duże ziemniaki
8 cm kawałek pora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
cząstka selera
1 pietruszka (korzeń)
5 łyżek kaszy jęczmiennej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka zmielonego siemienia
sól
pieprz zielony
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki czubrycy
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków ( w składzie papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki, pieprz czarny, koper, kminek, cząber, czosnek, kurkuma, cebula prażona, sól)
natka pietruszki posiekana - sporo
gałązka tymianku
2 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę (marchew można zetrzeć na grubych oczkach) i szklimy na oleju przez chwilkę. Zalewamy wodą i dodajemy po kolei przyprawy i zioła, listek, czosnek całe ząbki, kaszę, płatki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut aż warzywa zmiękną.
Na koniec przed podaniem dodajemy posiekaną natkę lub posypujemy na talerzu przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/03/wiosenny-krupnik-owsiany.html