ßßß
W niedzielę moja współlokatorka powitała mnie w domu taką oto warzywną zupą z brukselką, na którą do tej pory nie mogłam patrzeć. Z innymi warzywami jest po prostu pyszna! Będę musiała ją jeszcze kiedyś usmażyć posiekaną, albo upiec, ciekawe warzywo z tej brukselki, powszechnie nienawidzone, a kryjące jednak w sobie wiele dobrego ;DNa 3-4 porcje potrzebujemy:250g brukselki1 pietruszka4 małe ziemniakipol dużego selera5 małych marchewekpół porapol brokuła rozdrobnione na małe różyczki2 kostki warzywne wege1 cebula podsmażonalitr wody1 ząbek czosnku2 duże łyżki posiekanego tymiankupieprz i sos sojowy
Ziemniaki kroimy w kostkę a brukselkę kroimy na połówki. Resztę warzyw oprócz cebuli ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozpuszczamy we wrzącej wodzie 2 kostki rosołowe, brukselki, pietruszkę, ziemniaki, marchewki i pora wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, zależy jakie kto lubi warzywa. 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuła pokrojonego na drobne różyczki i ząbek czosnku. 5 minut przed końcem dodajemy grubo pokrojoną, wcześniej podsmażoną cebulę. Na koniec dodajemy tymianek.Każda z nas oddzielnie doprawiała sobie zupę w miseczce, ja użyłam troszkę pieprzu i sosu sojowego, zupa jest bardzo aromatyczna i wiele jej nie potrzeba :)