ßßß




Składniki:Ciasto drożdżowe:500g. mąki pszennej7g. suchych drożdżyszczypta soli1 łyżeczka cukru2 jajka250 ml kwaśnej śmietany200 ml ciepłego mlekaLeczo:300 g cienkiej kiełbasy2 cebule1 papryka1 średniej wielkości cukinia2 dojrzałe pomidory1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól , pieprz2 łyżki masła klarowanegoDodatkowo:100-150 g tartego sera żółtegoPrzygotowanie:Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.Wbić jajka , dodać śmietanę i mleko.Wyrobić odchodzące od doni ciasto.Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Leczo:Warzywa umyć , osuszyć.Kiełbasę pokroić w pół plastry ,obraną cebulę posiekać drobno.Pomidory obrać ze skórki ( lub zostawić) wraz z papryką i cukinią pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę , zrumienić kiełbasę.Dodać paprykę z cukinią i pomidorami.Dusić do miękkości warzyw.Doprawić suszoną bazylią , papryką solą i pieprzem.Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki w zależności ile drożdżówek chcemy otrzymać – u mnie 5 bardzo dużych.Z każdego kawałka zrobić kulkę , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , spłaszczyć .Ciasto pozostawić na kolejne 15 min, w każdej bułce zrobić wgłębienie pozostawiając pulchne ranty , posypać obficie serem żółtym.Wgłębienia wypełnić leczo.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.






Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinoxSmacznego