Wykonanie
Oryginalny , nie codzienny pomysł na podanie popularnego , warzywnego leczo z
kiełbasą. Polska kuchnia o szwajcarskim klimacie.Po drożdżówki możemy sięgnąć w każdej chwili gdy złapie nas głód bez stania nad garamiSmakują wyśmienicie na ciepło i na zimo , możemy podać je jako przystawkę np. pokrojone w trójkąty jak pizze albo przygotować małe drożdżówki na parę kęsów.Zabrane do pracy budzą ciekawość , ahh zachwalań nie ma końcaCo więcej pierwszy raz postanowiłam w cieście
drożdżowym ominąć tłuszcz który zawsze
dawałam w postaci płynnego
masła ,
oleju lub
oliwy. Tym razem postawiłam na
jajka i kwaśną
śmietanę – strzał w 10 !Ciasto rosło w oczach co widać na załączonym obrazku.Wyszło puszyste , mięciutki i bardzo przyjemne w smaku.
Ser odegrał rolę łącznika ale i wzbogacił smak drożdżówek.Polecam , pychaZ warzywami rozprawił się nóż Victorinox , niezbędny pomocnik w kuchni !





Składniki:
Ciasto drożdżowe:500g.
mąki pszennej7g. suchych
drożdżyszczypta
soli1 łyżeczka
cukru2
jajka250 ml kwaśnej
śmietany200 ml ciepłego
mlekaLeczo:300 g
cienkiej kiełbasy2
cebule1
papryka1 średniej wielkości
cukinia2 dojrzałe
pomidory1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku
sól ,
pieprz2 łyżki
masła klarowanegoDodatkowo:100-150 g tartego
sera żółtegoPrzygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Mąkę wymieszać z
drożdżami ,
solą i
cukrem.Wbić
jajka , dodać
śmietanę i
mleko.Wyrobić odchodzące od doni ciasto.Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Leczo:Warzywa umyć , osuszyć.
Kiełbasę pokroić w pół plastry ,obraną
cebulę posiekać drobno.
Pomidory obrać ze skórki ( lub zostawić) wraz z
papryką i
cukinią pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło klarowane , zeszklić
cebulę , zrumienić
kiełbasę.Dodać
paprykę z
cukinią i
pomidorami.Dusić do miękkości warzyw.Doprawić suszoną
bazylią ,
papryką solą i
pieprzem.
Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki w zależności ile drożdżówek chcemy otrzymać – u mnie 5 bardzo dużych.Z każdego kawałka zrobić kulkę , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , spłaszczyć .Ciasto pozostawić na kolejne 15 min, w każdej
bułce zrobić wgłębienie pozostawiając pulchne ranty , posypać obficie
serem żółtym.Wgłębienia wypełnić leczo.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.








Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinoxSmacznego