ßßß Cookit - przepis na Pieróg obfitości

Pieróg obfitości

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 250 gramów
masło 80 gramów
drożdże 30 gramów
jajko 1 sztuk
żółtko 1 sztuk
kwaśna śmietana 1/2 szklanek
mleko 2 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
filet z indyka 500 gramów
cebula średnia 1 sztuk
papryki kolorowe 3 sztuk
pomidor 2 sztuk
ser żółty Podlaski MSM Mońki w plastrach 300 gramów
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
pieprz według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.
Autor: Gastrosfera
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/13050/Pierog-obfitosci