ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z pomidorami

Tartaletki z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis chodził za mną kilka lat. Początkowo jednak nie miałam foremek do tartaletek, a potem zupełnie zapominałam o nim w sezonie pomidorowym. Dostałam jednak od mamy skrzyneczkę pomidorów, a w lodówce leżały 4 żółtka po bezach. Na szczęście przypomniałam sobie o tym przepisie i pomimo późnej pory zabrałam się do pracy. Przepis podaję z moimi lekkimi zmianami, a w oryginale pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Z. Miętkiewicz.
Składniki:
600 g mąki pszennej
300 g masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany
1200 g pomidorów
200 g żółtego sera
4 jajka
2 łyżeczki oleju
garść liści bazylii
3 cebule
sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki.
W między czasie z pomidorów wyjąć pestki, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Udusić na oleju, dodać pomidory i razem przez kilka minut dusić. Następnie przestudzić. Pomidory zmiksować. Dodać starty ser, posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać jajka i wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na omączonej powierzchni. Natłuścić foremki na tartaletki (ja użyłam 9 małych i jednej dużej na tartę). Z ciasta wykroić koła nieco większe niż foremki. Wyłożyć foremki, odciąć wystające brzegi. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać groch do pieczenia. Ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut. Upieczone miseczki napełniamy farszem pomidorowym i pieczemy przez kolejne 15 minut (ja piekłam z termoobiegiem).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/08/Tartaletki-z-pomidorami.html