Wykonanie
Ten przepis chodził za mną kilka lat. Początkowo jednak nie miałam foremek do tartaletek, a
potem zupełnie zapominałam o nim w sezonie
pomidorowym. Dostałam jednak od mamy skrzyneczkę
pomidorów, a w lodówce leżały 4
żółtka po bezach. Na szczęście przypomniałam sobie o tym przepisie i pomimo późnej
pory zabrałam się do pracy. Przepis podaję z moimi lekkimi zmianami, a w oryginale pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Z. Miętkiewicz.

Składniki:600 g
mąki pszennej300 g
masła4
żółtka2 łyżki
śmietany1200 g
pomidorów200 g
żółtego sera4
jajka2 łyżeczki
olejugarść liści
bazylii3
cebulesól,
pieprzWykonanie:
Mąkę posiekać z zimnym
masłem. Następnie dodać
żółtka i
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki.W
między czasie z
pomidorów wyjąć pestki, pokroić.
Cebulę obrać i pokroić. Udusić na
oleju, dodać
pomidory i razem przez kilka minut dusić. Następnie przestudzić.
Pomidory zmiksować. Dodać
starty ser, posiekaną
bazylię. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na końcu dodać
jajka i wymieszać.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na omączonej powierzchni. Natłuścić foremki na tartaletki (ja użyłam 9 małych i jednej dużej na tartę). Z ciasta wykroić koła nieco większe niż foremki. Wyłożyć foremki, odciąć wystające brzegi. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać
groch do pieczenia. Ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 10 minut. Upieczone miseczki napełniamy farszem
pomidorowym i pieczemy przez kolejne 15 minut (ja piekłam z termoobiegiem).

/wydrukuj przepis/