Wykonanie
Kiedy odpoczniecie już po konsumpcji Wielkanocnych pyszności, proponuję na obiad ciasto.
Drożdżowe, bezmięsne. Sycące i pyszne. Taka pizza na grubym spodzie. Mniam.Myśmy się zajadali tym plackiem już jakiś czas temu, ale gdzieś mi się zawieruszył na dysku wśród innych zdjęć i przepisów. Teraz wpadł mi w oko, i chcę się nim podzielić, bo naprawdę smaczny jest. Inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 5/2009, którą nabyłam stosunkowo niedawno (niech żyje możliwość zakupu archiwalnych numerów!). Zachęciło mnie kolorowe zdjęcie, na którym pyszniły się
pomidory, a obecność
cukinii na liście składników tylko potwierdziła moje podejrzenia co do smakowitości placka. W oryginalnym przepisie jest
majeranek, ale mi akurat go zabrakło.
Zioła prowansalskie też pasują - uwielbiam ich połączenie z
pomidorami.Konkretny, sycący i wbrew pozorom łatwy to przygotowania obiad (lub kolacja). Wymaga chwili czasu, ale to typowe dla
drożdży. Przygotowanie całej reszty to chwila, a
potem piekarnik sam załatwi resztę. Warto spróbować.Placek z
cukinią i
pomidorami
Składniki:(blacha 35x25 cm)ciasto:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka130 g
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrudodatkowo:450 g
cukinii450 g
pomidorów160 g
żółtego sera4
jajka200 g kwaśnej
śmietany (18%)1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
soliMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem i zalać 1/3
mleka. Ostawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.Blachę wysmarować
masłem i wyłożyżyć rozwałkowanym
ciastem, formując krawędź. Odstawić na 15 minut do napuszenia.
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w plasterki razem z
cukinią.Wyłożyć warzywa na wyrośnięty spód, na wierzch zetrzeć
ser.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze
śmietaną,
ziołami i
solą. Zalać masą placek.Piec 40-50 minut w 220 st. C. (gdyby brzegi za bardzo się zrumieniły, można przykryć
ciasto foilą aluminiową).Podawać na ciepło.Smacznego!Mamy w domu pełną lodówkę wszystkiego. Obie Mamy nie szczędziły domowych pyszności, więc od powrotu do Danii zajmuję się głównie odgrzewaniem lub nakładaniem gotowych potraw. Mamy
mięsa, sałatki i ciasta. Reasumując - zastój w kuchni.Ciekawe, jak długo wytrzymam...