ßßß
Składniki:(blacha 35x25 cm)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży250 ml letniego mleka130 g masła1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukrudodatkowo:450 g cukinii450 g pomidorów160 g żółtego sera4 jajka200 g kwaśnej śmietany (18%)1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich1/2 łyżeczki soliMąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/3 mleka. Ostawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, do podwojenia objętości.Blachę wysmarować masłem i wyłożyżyć rozwałkowanym ciastem, formując krawędź. Odstawić na 15 minut do napuszenia.Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w plasterki razem z cukinią.Wyłożyć warzywa na wyrośnięty spód, na wierzch zetrzeć ser.Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, ziołami i solą. Zalać masą placek.Piec 40-50 minut w 220 st. C. (gdyby brzegi za bardzo się zrumieniły, można przykryć ciasto foilą aluminiową).Podawać na ciepło.Smacznego!Mamy w domu pełną lodówkę wszystkiego. Obie Mamy nie szczędziły domowych pyszności, więc od powrotu do Danii zajmuję się głównie odgrzewaniem lub nakładaniem gotowych potraw. Mamy mięsa, sałatki i ciasta. Reasumując - zastój w kuchni.Ciekawe, jak długo wytrzymam...