Wykonanie

Bardzo lubię bułeczki o nierównym kształcie, z
oliwkami, sprzedawane w sklepie niedaleko mojego domu. Są pyszne ale niestety tylko kiedy są świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.Składniki na 9
bułek:500 g
mąki pszennej + do podsypania250 ml letniego
mleka25 g świeżych
drożdży30 g stopionego
masła1
jajkołyżeczka
soliłyżeczka
cukru2 łyżeczki
ziół prowansalskich3 łyżki czarnych
oliwekMąkę przesiać. Do ciepłego
mleka dodać
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans.
Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn
drożdżowy wlać do
mąki, dodać
jajko,
masło,
sól i
zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać
oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany
mąką blat, lekko rozwałkować i pokroić na kształty przypominające prostokąty. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 20 minut.