ßßß Cookit - przepis na bułki z oliwkami

bułki z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię bułeczki o nierównym kształcie, z oliwkami, sprzedawane w sklepie niedaleko mojego domu. Są pyszne ale niestety tylko kiedy są świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.
Składniki na 9 bułek:
500 g mąki pszennej + do podsypania
250 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
30 g stopionego masła
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki czarnych oliwek
Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, lekko rozwałkować i pokroić na kształty przypominające prostokąty. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/buki-z-oliwkami.html