ßßß
Jajko w Koszulce na Zielonej GrzanceSkładniki na porcję:1 jajko2 kromki razowego chleba2 plastry alpejskiego żółtego sera2 łyżki pesto z jarmużu1 łyżka oliwySałatka:6 pomidorków koktajlowychświeża rukola3 rzodkiewkigarść natki pietruszkisos:1 łyżeczka oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej musztardysól, pieprzdodatkowo:2 łyżki octu1 łyżeczka soliZagotuj w niedużym, ale wysokim garnku wodę z octem i solą. Chleb posmaruj pesto i złóż z serem w kanapkę. Podsmażaj kanapkę na oliwie, aż ser się rozpuści. Wymieszaj oliwę, sok, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sosu sałatę, plasterki rzodkiewki, pomidorki, listki natki i wymieszaj całość. Odstaw. Wodę w garnku mieszaj, aż pojawi się wir. Wbij jajo, tak aby żółtko przykryło się białkiem. Gotuj 5 minut. Wyjmij. Na toście ułóż kłębek z sałaty, a na nim połóż jajo. Możesz podać danie z majonezem.Pesto z jarmużu i Jajko w Koszulce na Zielonej Grzance część 2
Pesto z jarmużu:150 g jarmużu60-70 g migdałów4 łyżki oliwy4 łyżki parmezanusól, pieprzPizza z patelni z pesto z jarmużu
150 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia60-70 ml wodyszczypta soli1 łyżka oliwyPesto z jarmużu:150 g jarmużu60-70 g migdałów4 łyżki oliwy4 łyżki parmezanusól, pieprzdodatkowo:100 g koziego, miękkiego twarożku1 pęczek szczypiorkurzodkiewkamłode listki rukoli, buraków, groszkupomidorki koktajloweoliwaZagnieć ciasto i odstaw je na bok. Kozi twarożek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem (odrobię zostaw do dekoracji). Odstaw. Sparz w gorącej wodzie jarmuż i wykrój z niego twarde części, następnie zmiksuj z resztą składników pesto, dopraw. Na patelni, o sporej średnicy nawet 25-28 cm, rozgrzej oliwę i połóż na niej rozwałkowany placek, przykryj patelnię pokrywką i smaż pizzę 4-5 minut, na średnim ogniu po czym ją obróć, zdejmij pizzę z patelni i przełóż na talerz. Polej pizzę pesto, udekoruj kleksami z serka, plastrami rzodkiewki i zieleniną.