Wykonanie
Składniki :1
marchew i
pietruszkakawałek
pora i
seleracebula, mała
cukinia lub ok. 10 cm z dużejgarść
fasoli, świeże liście
selerakilka różyczek
kalafiora2 średnie
ziemniakisól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy i
bazyliaewentualnie 2-3 łyżki
keczupu ostregomasło klarowane do smażenia
Przygotowanie :
Cebulę i
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z
seleremFasolę obrać z końcówek, przekroić na 2-3 części
Por i
cukinię pokroić w pół krążkiDo wrzącej
wody wrzucamy
liść laurowy, kilka ziaren
pieprzu,
ziemniaki,
cebulę,
fasolę, pokrojonego
selera- gotować
Marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć
marchew na
maśle klarowanym- dołożyć do zupy,
potem przesmażyć krótko
pietruszkę- dodać do zupyDodać również umytego i podzielonego na drobne różyczki
kalafiora oraz liście
selera - ugotować do miękkości warzyw, posolić do smakuDoprawić do smaku
pieprzem,
majerankiem,
bazylią ewentualnie łyżką lub dwiema
ostrego keczupu.
Kto lubi ostrą zupę może dodać podczas gotowania odrobinę
ostrej papryczki chilii :)