Wykonanie
Ostatnio zakupiłam w promocji cztery pozycje z
serii „Z kuchennej półeczki”: „Zupy”, „Kuchnia niskotłuszczowa”, „Potrawy z makaronu” i „Dania z woka”.
Seria jest wydana w formacie kieszonkowym, więc książeczki można zabrać wszędzie. Ponieważ jestem miłośniczką zup jako pierwszą przestudiowałam oczywiście tę w tej tematyce. Szukałam zupy na zimową
porę przygotowywanej z rodzimych łatwo dostępnych składników. No i znalazłam –
selerową z
porem i
ziemniakami. Oryginalny przepis poddałam kilku zmianom.Składniki na garnek 3l:50 g
masła1 duża
cebula2 jasne części
porów2
ziemniaki1 duży
seler1
marchewłyżeczka
majerankulistek laurowyszczypta mielonej
gałki muszkatołowejsól,
pieprzświeży
koperekMasło rozpuszczamy w garnuszku i dusimy na nim około 10 minut pokrojone drobno
pory i
cebulę. Gdy są już miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki,
marchewkę i
seler oraz
przyprawy. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Całość przelewamy do blendera i mielimy na krem. Ozdabiamy posiekanym
koperkiem. Jest bardzo sycąca i aromatyczna.