ßßß
Może i sezon na kalarepę już przeminął, ale u mojej babci znalazła się jeszcze jedna... prawie trzykilowa..I mimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna!Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;)2 małe kalarepy5 średnich ziemniaków3 marchewki2 pietruszkipołowa małego selerałodyżka i łyżka posiekanego lubczyku1 mały por1 cebula3 liście laurowesól, pieprz, masłoposiekany koperekmaggiZ marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny.(warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości)Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy.Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą.Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by ziemniaki się rozgotowały).Szybko, łatwo i przyjemnie - doprawiamy solą, pieprzem i maggi.Podajemy z warzywami z wywaru, łyżeczką masła lub kwaśnej śmietany, posypaną obficie koperkiem.
:)