Wykonanie
Może i sezon na
kalarepę już przeminął, ale u mojej babci znalazła się jeszcze jedna... prawie trzykilowa..I mimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna!Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;)2 małe
kalarepy5 średnich
ziemniaków3
marchewki2
pietruszkipołowa małego
selerałodyżka i łyżka posiekanego
lubczyku1 mały
por1
cebula3
liście laurowesól,
pieprz,
masłoposiekany
koperekmaggiZ
marchwi,
pietruszki,
pora,
selera, przypraw i
lubczyku przygotowujemy
wywar warzywny.(warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej
wody, gotujemy do miękkości)Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy.
Kalarepy i
ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na
maśle z posiekaną
cebulą.Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by
ziemniaki się rozgotowały).Szybko, łatwo i przyjemnie - doprawiamy
solą,
pieprzem i
maggi.Podajemy z warzywami z
wywaru, łyżeczką
masła lub kwaśnej
śmietany, posypaną obficie
koperkiem.
:)