ßßß Cookit - przepis na Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

nazwa

Wykonanie

Może i sezon na kalarepę już przeminął, ale u mojej babci znalazła się jeszcze jedna... prawie trzykilowa..
I mimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna!
Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;)
2 małe kalarepy
5 średnich ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
połowa małego selera
łodyżka i łyżka posiekanego lubczyku
1 mały por
1 cebula
3 liście laurowe
sól, pieprz, masło
posiekany koperek
maggi
Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny.
(warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości)
Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy.
Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą.
Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by ziemniaki się rozgotowały).
Szybko, łatwo i przyjemnie - doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Podajemy z warzywami z wywaru, łyżeczką masła lub kwaśnej śmietany, posypaną obficie koperkiem.
:)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2013/08/zupa-z-kalarepy.html