ßßß
Składniki :2 litry bulionu warzywno- drobiowego6 dużych porówćwiartka selera1 pietruszka2 marchewki2 cebule5 liści laurowych3 ziela angielskiesól do smakupieprz do smakugałka muszkatołowa do smaku2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę2 łyżki masłaśmietana 18%Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę krem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę pogotować i zdjąć z gazu. Zupę przestudzić, wybrać z niej ziele angielskie i liście laurowe a następnie zmiksować blenderem. Przed podaniem należy krem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany i grzankami (u nas ziemniaczane- przepis poniżej).
Ponadto:10 dużych ziemniaków4 łyżki oliwy z oliwekmajeranek do smakubazylia do smakugałka muszkatołowa do smakuWykonanie: Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków.Smacznego;)