Wykonanie
Wprawdzie w tym roku warzywa nie dopisały mi tak, jak w poprzednich latach, ale dyniowatych było trochę.
Cukinia marynowana na surowo to mój pomysł, zrobiłam ją podobnie do
ogórków, które zjadam na bieżąco w sezonie. Mam tak smaczne domowe
octy, że używam ich gdzie tylko
mogę , a teraz w sezonie najsmaczniejszych warzyw sałatki robię bardzo często.
Młode, delikatne
cukinie można spokojnie jeśc na surowo a marynowane w occie doskonale smakują. Moje domowe
octy nie są zbyt mocne, więc do marynat rozcieńczam je
wodą pół na pół.
młoda cukiniasólłyżeczka
cukru1/2 szklanki domowego
octu1/2 szklanki
wodyObraną i pokrojoną na cienkie plastry
cukinię solimy tak, by puściła
wodę. Po 15 minutach odcedzamy, zalewamy
wodą z
octem i
cukrem. Po kilku godzinach jest gotowa.Wykorzystałam ją do sałatki z dodatkiem
serów od
Marka Grądzkiego . Dodałam do niej też
grzybki od lokalnych wytwórców, których poznałam latem :
Grzyby Niparko to przede wszystkim
pieczarki w zalewie pomidorowej z rodzinnego przepisu i te, malutkie dodałam do tej sałatki.
Natomiast
grzyby leśne , też w zalewie pomidorowej były składnikiem staroświeckiej sałatki, którą pokazałam poprzednio :
Sałatkę z
marynowaną cukinią ,
grzybkami i
serami zrobiłam z dodatkiem
rukoli z grządki i moich ulubionych podłużnych
pomidorów.
SAŁATKA Z
MARYNOWANĄ CUKINIĄ,
GRZYBKAMI I
SERAMIgarść
rukolikilka
pomidorówmarynowana cukiniapieczona
żółta paprykakawałki
serów – miałam Grądzkie z
czarnuszką,
suszonymi pomidorami i
bazylią i
briepieczarki w zalewie pomidorowej ( miałam od Niparko)
sól, szara czubryca,
oliwa lub dobry
olej2-3 łyżki zalewy od
marynowanej cukiniilistki fioletowej
bazyliiUmytą i osuszoną
rukolę posoliłam, ułożyłam na talerzu, na niej pokrojone
pomidory,
paprykę,
sery ,
cukinię marynowaną i
grzybki. Polałam
olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i zalewą od
cukinii. Posypałam listkami
bazylii i czubrycą.Delikatna
marynowana cukinia i
grzybki ciekawie kontrastowały z
ostrymi i wyrazistymi
serami , reszta warzyw uzupełniła smaki. Całość wyszła pyszna, doskonała na jesienną kolację czy śniadanie.Smacznego !