ßßß
Składniki :1 kg młodej cukinii2 małe cebuleząbek czosnku5 łyżek krojonych pomidorów z puszkigarść listków bazylii ( pominęłam )1 litr bulionu warzywnego4 łyżki oleju lub oliwy2 łyżeczki cukru ( pominęłam moja zupa była wystarczająco słodka)szczypta ostrej paprykisuszone pomidory do serowania ( ilość dowolna )sól, pieprzod siebie dodałam jeszcze kilka kropel tabascoCukinię obieramy i kroimy w dość cienkie najlepiej pół plasterki. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem aż cukinia będzie mięciutka. Ja gotowałam około 20 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dodajemy bazylię. Miksujemy całość na gładki krem - jeśli jest potrzeba to wsypujemy cukier ale radzę najpierw spróbować czy na pewno trzeba go dodać. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami i listkami bazylii. Proponuję również grzanki lub groszek ptysiowy.Smacznego :)