ßßß
Składniki :2 młodziutkie , smukłe cukinie ( takie po około 20 cm -chude )1 średniej wielkości cebula , najlepiej biała1 puszka pomidorówgarść świeżych listków bazylii1 łyżka miodu ( lub łyżeczka cukru )3 ząbki czosnkusól , ostra papryka do smaku
Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż z wyciskarki ) .Podsmażamy jeszcze chwilkę , żeby czosnek uwolnił cały swój aromat , dodajemy miód , pomidory z puszki ( pokrojone , ja kupuję już w kawałkach ) , sól , paprykę ostrą i smażymy na dużym ogniu , ciągle mieszając , do momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) 😉 Smacznego !