ßßß Cookit - przepis na Krem z cukinii z bazylią i suszonymi pomidorami

Krem z cukinii z bazylią i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tasty Blog na Facebook'u
Cukinię bardzo lubię i często jem w postaci leczo lub sałatki na ciepło, ale zupę krem jadłam pierwszy raz dopiero parę dni temu. Krem wyszedł pyszny, a dodatek bazylii i suszonych pomidorów nadał zupie specyficznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów lub bazylii, to zupę można podać z groszkiem ptysiowym.
Dla 4 osób:
1 kg młodej, małej cukinii
2 małe cebule
ząbek czosnku
5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
garść listków bazylii + parę listków do dekoracji
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżeczki cukru
szczypta ostrej papryki
suszone pomidory (ilość według uznania)
sól, pieprz
Cukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.
Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 7/wrzesień/2011
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331724047,title,Krem-z-cukinii-z-bazylia-i-suszonymi-pomidorami,index.html