ßßß
Tasty Blog na Facebook'uCukinię bardzo lubię i często jem w postaci leczo lub sałatki na ciepło, ale zupę krem jadłam pierwszy raz dopiero parę dni temu. Krem wyszedł pyszny, a dodatek bazylii i suszonych pomidorów nadał zupie specyficznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów lub bazylii, to zupę można podać z groszkiem ptysiowym.Dla 4 osób:1 kg młodej, małej cukinii2 małe cebuleząbek czosnku5 łyżek krojonych pomidorów z puszkigarść listków bazylii + parę listków do dekoracji1 litr bulionu warzywnego4 łyżki oleju lub oliwy2 łyżeczki cukruszczypta ostrej paprykisuszone pomidory (ilość według uznania)sól, pieprzCukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 7/wrzesień/2011Smacznego!