Wykonanie
Bardzo smaczna zupa. Musiałam wykorzystać
pomidory i
cukinię. Ten sposób okazał się prosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza!
składnikiok 300 g
cukinii1000 g
pomidorów2 małe
cebule2 ząbki
czosnku1
ostra papryka500 ml
bulionugarść
bazyliiprzygotowanieWarzywa umyć.
Pomidory z
cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają Wam pestki). Dodać
bulion, posolić i popieprzyć do smaku, dodać pokrojoną w paski
bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut.
Cukinię pokroić w drobną kostkę,
czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cukinię z
czosnkiem, smażyć aż
cukinia lekko się zezłoci. Dziesięć minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej usmażoną
cukinię. Posypać
bazylią i podawać. Smacznego!