Wykonanie
roladki drobiowe podawane na pieczarkach z
ryżem i musem z mix
sałatSkładniki320 ml
wody4 łyżki
oleju Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru350 g
mąki orkiszowej200 g pszennej1 paczka
drożdży suszonych2
piersi z kurczaka2 plastry
serakilka
pomidorów suszonych w zalewie2
kabanosymix
sałat1 szkl ugotowanego
ryżu300g
pieczarek1 duża
cebula50 ml
olej Kujawski z
czosnkiem50 ml
oleju Kujawskiego z
bazyliąWykonanie
Wodę wlewamy do foremki w wypiekaczu, następnie dodajemy
sól,
cukier,
olej Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią, dodajemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami. Ustawiamy program do wypieku
chleba razowego. I po 3,5 godzinie mamy gotowy chlebek. Pyszny świeży i pachnący. Kiedy
chleb będzie zimny kroimy trzy kromki z których robimy grzanki. Na patelnię rozgrzaną wylewamy
olej Kujawski z
pomidorami czosnkiem i
bazylią wkładamy kawałki
chleba i smażymy. Wyjmujemy na folię aluminiową kładziemy na kaloryfer i suszymy. Do miski wlewamy
olej Kujawski z
czosnkiem dodajemy
pieprz,
sól. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dwie rozbite
piersi z kurczaka pozostawiamy w chłodnym miejscu. Do wysokiego naczynia wkładamy grzanki, pokrojone
suszone pomidory dodajemy dwie trzy łyżki
oleju Kujawskiego z
czosnkiem, następnie rozdrabniamy blenderem. Na deskę kładziemy
pierś z kurczaka, plaster
sera, posypkę
chlebową i kawałek
kabanosa. Całość zwijamy spinamy wykałaczką. Doprawiamy grubo mielonym
pieprzem. Na patelnię wlewamy
olej Kujawski z
czosnkiem, Kiedy
olej jest rozgrzany wkładamy roladki obsmażamy z każdej strony. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy
olejem Kujawskim z
czosnkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut ( zapiekamy ) Na patelnię wlewamy
olej Kujawski z
czosnkiem na którym smażymy
cebulę.
Pieczarki obieramy, myjemy kroimy na drobne kawałki Na patelnię wkładamy
pieczarki, smażymy do odparowania
wody dodajemy
olej Kujawski z
czosnkiem i smażymy pod koniec smażenia dodajemy przesmażoną
cebulkę Do wysokiego naczynia wkładamy garść
miksu salat, wlewamy około 50 ml
oleju Kujawskiego z
bazylią ,doprawiamy
solą i
pieprzem rozdrabniamy na puszysty mus. Gdyby był za gęsty dodajemy
oleju. Roladki podajemy na smażonych pieczarkach z
ryżem i musem z
sałaty.