Wykonanie
Moja pierwsza ever focaccia :) Z jednej strony z
suszonymi pomidorami,
czosnkiem i
bazylią, z drugiej z karmelizowaną
cebulą z
Jack Daniel’s..Składniki:400g
mąki100ml
oliwy + do wysmarowania formy i skropienia wierzchu ciasta200ml letniej
wody4g
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
solidodatki do położenia na wierzchu*dodaj
drożdże i
cukier do
wody, lekko zamieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejscenagrzej piec do 100 C, wyłącz
mąkę wsyp do dużej, metalowej miski, dodaj
wodę z
drożdżami i
sól, wymieszaj, dodaj
oliwęzagnieć ciasto, następnie, jeśli temperatura pieca spadła do ok 50 C, włóż je do miski, przykryj ściereczką i wstaw do pieca na godzinęjeśli ciasto podwoiło swoją objętość wyjmij je z miski i zagniataj aż będzie sprężystenagrzej piec do 200 Cumieść wyrobione ciasto w wysmarowanej
oliwą formie, rozciągnij przyciskając palcami, aż przykryje jej dnonałóż ulubione składniki na wierzchu surowego ciasta,
skrop oliwąpiecz przez ok 20-25 minut, aż focaccia będzie rumiana z wierzchuSmacznego! :)*idealne dodatki:
suszone pomidory, plasterki
czosnku, zeszklona
cebula itp itd**najsmaczniejsza jest prosto z pieca :)