Wykonanie
Niech jakość zdjęć Was nie zniechęci – paluchy są niesamowicie aromatyczne i pachnące. Po raz kolejny wzięłam udział w weekendowym wypiekaniu. W tym tygodniu razem z innymi blogerami zachęcaliśmy do pieczenia
parmezanowych paluchów
serowych z dodatkiem
suszonych pomidorów,
czosnku i
rozmarynu. Ze względu na dzisiejsze święto udało mi się je dokończyć dopiero przed godziną. Zdjęcia w tym świetle są właściwie nie do wykonania dlatego przepraszam za ich jakość.
Składniki na zaczyn:100g
mąki pszennej150ml
wody1/4 łyżeczki
suszonych drożdżyszczypta
cukruWszystkie składniki mieszamy razem najlepiej drewnianą łyżką. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc (u mnie było to około 7 godzin).Składniki na paluchy:zaczyn z przepisu powyżej400g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy z oliwek1-2 łyżki
oliwy z
suszonych pomidorów15g
cukru22g
soliłyżeczka
suszonych drożdżyniecała szklanka letniej
wodyDodatki: 8
suszonych pomidorów (posiekane), posiekane listki z jednej gałązki
rozmarynu oraz 2-3 posiekane ząbki
czosnku, 50-70g grubo-startego
parmezanuDo miski wkładamy zaczyn,
mąkę,
oliwy,
cukier,
sól,
drożdże i
wodę. Zagniatamy ciasto (najlepiej robotem przez 10 minut). Dodajemy dodatki i mieszamy aż ciasto je wchłonie. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto aby je odgazować.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.W tym czasie przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Składamy na 3 tak jak list. Przekręcamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy. Następnie znowu składamy na 3. Rozwałkowujemy i przy pomocy noża tniemy na 4-5 paluchów. Każdy z nich rolujemy lekko aby nadać im rustykalny wygląd. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Posypujemy niewielką ilością
parmezanu. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.