Wykonanie
Kolejna porcja domowego
pieczywa.
Bułki z
suszonymi pomidorami, wypiek miękki o kolorze
bursztynu. A to wszystko za sprawą
oliwy w której marynowały się
pomidory. Nam smakowały bardzo,,,tak bardzo, że jedliśmy je chwilę po wyjęciu z piekarnika ze świeżym
masełkiem które apetycznie rozpływało się na jeszcze ciepłym
pieczywie. Do tego
pomidor i nic więcej nie trzeba do szczęścia.50 dag
mąki pszennej tortowej400 ml ciepłej
wody2 łyżeczki
suszonych drożdży10 posiekanych
suszonych pomidorów50 ml
oliwy w której marynowały się
pomidoryłyżeczka
soliłyżeczka
cukruszczypta
ostrej paprykiMąkę wsypujemy do miski,dodajemy
cukier,
drożdże,
sól,
paprykę,
suszone pomidory i dolewając
wodę zagniatamy ciasto. Na koniec wtłaczamy
oliwę. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki.każdą smarujemy
wodą, odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego - 180 stopni- piekarnika na 35 minut .