Wykonanie
World Bread Day ! Swiatowy
Dzien Chleba! U mnie dzis
bagietki w 3 smakach. Zatem swietujmy na zdrowie! Nie ma to jak samodzielnie upieczony
chleb :)
Na 3 sztuki:450 g
maki pszennej typu 4057g
suszonych drozdzy2 lyzki
oleju1 lyzeczka
soli1 lyzeczka
cukruok. 180 ml letniej
wody30 g posiekanej smazonej
cebuli25 g posiekanych orzechow wloskich
Make wymieszac z
drozdzami, dodac
olej, sol,
cukier i
wode, zagniesc w misce gladkie ciasto, ugniatac przez 5 minut. Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem na 20 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 3 czesci. Pierwsza pozostawilam czysta, mla do kazdej pozostalej dodalam odpowiednio
cebule lub
orzechy wloskie. Uformowac
bagietki i ulozyc na wylozonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstawic na 40 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Ponacinac na ukos. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (z termoobiegiem- 210°C) ok 20 minut.