ßßß

Na 3 sztuki:450 g maki pszennej typu 4057g suszonych drozdzy2 lyzki oleju1 lyzeczka soli1 lyzeczka cukruok. 180 ml letniej wody30 g posiekanej smazonej cebuli25 g posiekanych orzechow wloskichMake wymieszac z drozdzami, dodac olej, sol, cukier i wode, zagniesc w misce gladkie ciasto, ugniatac przez 5 minut. Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem na 20 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 3 czesci. Pierwsza pozostawilam czysta, mla do kazdej pozostalej dodalam odpowiednio cebule lub orzechy wloskie. Uformowac bagietki i ulozyc na wylozonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstawic na 40 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Ponacinac na ukos. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (z termoobiegiem- 210°C) ok 20 minut.