ßßß Cookit - przepis na Bagietki z dodatkami. World Bread Day.

Bagietki z dodatkami. World Bread Day.

nazwa

Wykonanie

World Bread Day ! Swiatowy Dzien Chleba! U mnie dzis bagietki w 3 smakach. Zatem swietujmy na zdrowie! Nie ma to jak samodzielnie upieczony chleb :)
Na 3 sztuki:
450 g maki pszennej typu 405
7g suszonych drozdzy
2 lyzki oleju
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
ok. 180 ml letniej wody
30 g posiekanej smazonej cebuli
25 g posiekanych orzechow wloskich
Make wymieszac z drozdzami, dodac olej, sol, cukier i wode, zagniesc w misce gladkie ciasto, ugniatac przez 5 minut. Pozostawic do wyrosniecia pod przykryciem na 20 minut. Nastepnie ciasto podzielic na 3 czesci. Pierwsza pozostawilam czysta, mla do kazdej pozostalej dodalam odpowiednio cebule lub orzechy wloskie. Uformowac bagietki i ulozyc na wylozonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstawic na 40 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Ponacinac na ukos. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230°C (z termoobiegiem- 210°C) ok 20 minut.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/10/Bagietki-z-dodatkami-World-Bread-Day.html