ßßß Cookit - przepis na Miseczki chlebowe

Miseczki chlebowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
11g suszonych drożdży,
15g cukru,
300ml lekko ciepłej wody,
500g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
1/2 łyżeczki soli,
ciut oleju do naoliwienia papieru do pieczenia.
Przygotowanie:
Składniki suche razem wymieszać ( mąka, sól, drożdże, cukier). Mąkę odgarnąć na boki, zrobić na środku wgłębienie. Powoli wlewać wodę i okrężnymi ruchami palca łączyć ją z mąką. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Zagniecione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1h - 1h30min. ( w zależności od wyrastania ciasta).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, przez ok. 1min. Podzielić na dwie części, oderwać z każdej części po malutkim kawałku ciasta. Z dużych częsci ciasta uformować kule i położyć na fomie wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym - połozyć jak najdalej od siebie. Z małych kawałków ciasta uformować małe kuleczki, ale dosypać do nich jeszcze mąkę by były twardsze, a następnie położyć po jednej na większe kule. Całość oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( na ok. 1h). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok. 30min.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleby na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Następnie odkroić górę chleba, a ze środka wyjąć miękki chleb - tak by powstała miseczka. Pozostały chleb w środku podociskać. Taki chleb jest już gotowy by podać w nim swoje danie.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/miseczki-chlebowe.html