ßßß
Składniki na dużą foremkę o dwóch łopatkach :0,6 kg mąki pszennej typ 5500,4 kg maki pszennej pełnoziarnistej14 g suszonych drożdży instant ( dwa opakowania po 7 g)670 ml letniej wody1 łyżka olejuszczypta soli i cukru
Do automatu najpierw wlewamy wodę , olej , dodajemy drożdże i wszystko zasypujemy mąką . Dokładamy szczyptę soli , cukru . Lekko zruszamy-mieszamy łyżką , tyle żeby woda ciut wyszła na wierzch , inaczej może nam się w automacie zawiesić i nie do końca wyrobić . Włączyć automat na funkcję wyrabiania z wyrastaniem . Ja mam automat Biffinet 1711 więc jest to program nr 10 . Następnie , jak maszyna się wyłączy -wyrównać wierzch ciasta chlebowego łyżką , gdyż często jest nierówne i chleb po upieczeniu , tez wyjdzie nie równy .Włączamy program do wypieku, u mnie to nr 12 , na 1 godz. 40 minut . Wyjmujemy chleb zaraz po wyłączeniu maszyny , kiedy jest jeszcze gorący -usuwamy łopatki , jeśli się wpiekły co czasem się w moim zdarza 😉 . Chleb kładziemy na dwóch drewnianych łyżkach lub jakiejś kratce ,zostawiamy do całkowitego wystygnięcia -nie kroimy na gorąco bo w środku zrobi się klucha . Chleb wychodzi pyszny i nie tak ciężki jak orkiszowy , ale zdecydowanie bardzo sycący . Polecam 😉