Wykonanie
Jakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki
chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z
suszonymi drożdżami.Chlebek wyszedł mocno
razowy, pewnie dzięki super
mące z wora kupionej na targu.
Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są
razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W
chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom
białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w
sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.
1 1/3 filiżanki
wody o temperaturze około 20 stopni1 łyżka
oleju roślinego1 łyżeczka
soli2 1/4 filiżanki
mąki razowej1 1/8 filiżanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru2 łyżki
suszonych drożdżyUmieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia:1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i
chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta,
potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np
kaszą manną lub
mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy
chleb wodą i wstawiamy do pieca na 10 minut, po tym czasie otwieramy drzwiczki w celu usunięcia pary i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze max 30 minut (należy sprawdzać stan wypieczenia skórki).
Chleb studzimy na kratce.Smacznego!