Wykonanie
![](/Data/Images/jemy-jedziemy.blogspot.com\2012_slash_10_slash_drozdzowy-chleb-razowy/l/-466463402.JPG)
Jakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki
chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z
suszonymi drożdżami.Chlebek wyszedł mocno
razowy, pewnie dzięki super
mące z wora kupionej na targu.
Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są
razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W
chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom
białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w
sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.
![](/Data/Images/jemy-jedziemy.blogspot.com\2012_slash_10_slash_drozdzowy-chleb-razowy/l/1694407611.JPG)
1 1/3 filiżanki
wody o temperaturze około 20 stopni1 łyżka
oleju roślinego1 łyżeczka
soli2 1/4 filiżanki
mąki razowej1 1/8 filiżanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru2 łyżki
suszonych drożdżyUmieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia:1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i
chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta,
potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np
kaszą manną lub
mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy piec do 220 stopni. Skrapiamy
chleb wodą i wstawiamy do pieca na 10 minut, po tym czasie otwieramy drzwiczki w celu usunięcia pary i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze max 30 minut (należy sprawdzać stan wypieczenia skórki).
Chleb studzimy na kratce.Smacznego!