ßßß
Składniki na dużą foremkę o dwóch łopatkach :1 kg mąki orkiszowej10 g suszonych drożdży instant660 ml letniej wody1 łyżka olejuszczypta soli i cukru
Do automatu najpierw wlewamy wodę , olej , dodajemy drożdże i wszystko zasypujemy mąką . Dokładamy szczyptę soli , cukru . Wszystko lekko zamieszać łyżką , tyle żeby woda ciut wyszła na wierzch . Włączyć automat na funkcję wyrabiania z wyrastaniem . Ja mam automat Biffinet 1711 więc jest to program nr 10 . Następnie , jak maszyna się wyłączy , włączyć program do wypieku u mnie to nr 12 , na 1h 20 minut . Wyjmujemy chleb zaraz po wyłączeniu maszyny , kiedy jest jeszcze gorący -usuwamy łopatki , jeśli się wpiekły . Chleb kładziemy na kratce do całkowitego wystygnięcia -nie kroimy na gorąco bo w środku zrobi się klucha . Chleb wychodzi pyszny , skórka chrupiąca ale nie gruba i nie twarda . Polecam 😉 Przechowujemy w foliowym woreczku .