ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z automatu

Chleb orkiszowy z automatu

nazwa

Wykonanie

Wreszcie dorobiłam się własnego automatu do wyrobu chleba . Jest co prawda bez instrukcji obsługi w języku polskim , co zmusza do poszukiwań i tłumaczeń 😉 Ale piecze świetnie . Od razu go wypróbowałam , kupiłam mąkę orkiszową -bo taki chlebuś lubię najbardziej i zrobiłam wg.przepisu z opakowania mąki , gdyż wszystkie inne jakie znalazłam były albo zbyt skomplikowane , albo z dodatkiem składników , których nie miałam pod ręką . To była dobra decyzja , chlebuś wyszedł po prostu pyszny i ładnie wyglądający . Co najważniejsze – nie smakuje drożdżami , bo jadłam kiedyś taki u znajomej , był ok. ale zalatywał trochę drożdżowo . Polecam pieczenie chleba w domu , nawet tego w automacie , każdy jest lepszy i zdrowszy niż ten z polepszaczami itp dziwnymi dodatkami z piekarni . A do tego ten zapach w całym domu.. 😉
Składniki na dużą foremkę o dwóch łopatkach :
1 kg mąki orkiszowej
10 g suszonych drożdży instant
660 ml letniej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Do automatu najpierw wlewamy wodę , olej , dodajemy drożdże i wszystko zasypujemy mąką . Dokładamy szczyptę soli , cukru . Wszystko lekko zamieszać łyżką , tyle żeby woda ciut wyszła na wierzch . Włączyć automat na funkcję wyrabiania z wyrastaniem . Ja mam automat Biffinet 1711 więc jest to program nr 10 . Następnie , jak maszyna się wyłączy , włączyć program do wypieku u mnie to nr 12 , na 1h 20 minut . Wyjmujemy chleb zaraz po wyłączeniu maszyny , kiedy jest jeszcze gorący -usuwamy łopatki , jeśli się wpiekły . Chleb kładziemy na kratce do całkowitego wystygnięcia -nie kroimy na gorąco bo w środku zrobi się klucha . Chleb wychodzi pyszny , skórka chrupiąca ale nie gruba i nie twarda . Polecam 😉 Przechowujemy w foliowym woreczku .
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/chleb-orkiszowy-z-automatu