Wykonanie
Gotując ostatnio
dynię postanowiłam upiec
chleb z jej dodatkiem, a że po ugotowaniu została mi jeszcze
woda postanowiłam ją również wykorzystać.
Woda odlana z gotowania dyni ma bardzo ładny żółty kolor. Można ją wykorzystać na przykład do pieczenia
chleba czy innego wypieku w zastępstwie zwykłej
wody. Oprócz tego, że nie będziemy marnować, to zyskamy dodatkowe składniki odżywcze, które zostają w takiej wodzie po ugotowaniu dyni. Jak przygotować Puree z Dyni dowiesz się tutaj .Chlebek bardzo ładnie wyrasta, a jego miąższ ma jasno żółty kolor. Robi się bardzo prosto i dość szybko, bo czas wyrastania to około 40 minut.
Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowejsaszetka
drożdży suszonych (7 g)1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru160 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)180 ml
wody z gotowania dyni lub zwykłej
wodyłyżka
olejuMąkę,
drożdże,
sól i
cukier wymieszaj w misce.
Dodaj
olej, puree i
wodę z dyni, zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.
Uformuj bochenek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej
mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie chlebek wyrastał 40 minut). Wyrośnięty
chleb posyp
mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 15 minut (całkowity czas pieczenia to 30 minut).
Chleb studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny