ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej chlebowejsaszetka drożdży suszonych (7 g)1 łyżeczka soli1 łyżka cukru160 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)180 ml wody z gotowania dyni lub zwykłej wodyłyżka olejuMąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj w misce.
Dodaj olej, puree i wodę z dyni, zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.
Uformuj bochenek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie chlebek wyrastał 40 minut). Wyrośnięty chleb posyp mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 15 minut (całkowity czas pieczenia to 30 minut). Chleb studź na kratce.
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny