ßßß Cookit - przepis na Chleb z Dynią

Chleb z Dynią

nazwa

Wykonanie

Gotując ostatnio dynię postanowiłam upiec chleb z jej dodatkiem, a że po ugotowaniu została mi jeszcze woda postanowiłam ją również wykorzystać.
Woda odlana z gotowania dyni ma bardzo ładny żółty kolor. Można ją wykorzystać na przykład do pieczenia chleba czy innego wypieku w zastępstwie zwykłej wody. Oprócz tego, że nie będziemy marnować, to zyskamy dodatkowe składniki odżywcze, które zostają w takiej wodzie po ugotowaniu dyni. Jak przygotować Puree z Dyni dowiesz się tutaj .
Chlebek bardzo ładnie wyrasta, a jego miąższ ma jasno żółty kolor. Robi się bardzo prosto i dość szybko, bo czas wyrastania to około 40 minut.
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
saszetka drożdży suszonych (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
160 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)
180 ml wody z gotowania dyni lub zwykłej wody
łyżka oleju
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj w misce.
Dodaj olej, puree i wodę z dyni, zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.
Uformuj bochenek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie chlebek wyrastał 40 minut). Wyrośnięty chleb posyp mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 15 minut (całkowity czas pieczenia to 30 minut). Chleb studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/chleb-z-dynia.html