Wykonanie
Bardzo szybki w wykonaniu, chyba najszybszy jaki do tej
pory piekłam.
Chleb o bardzo chrupiącej skórce i bardzo smacznym miąższu ale mnie osobiście najlepiej smakował i kroił się drugiego dnia. Z podanych porcji nie wychodzi duży bochenek dlatego od razu proponuję zrobić dwa. Przepis z bloga Ósmy kolor tęczy .
Składniki :1,5 szklanki
maki pszennej typ 6501,5 szklanki
maki pszennej typ 7501 i 1/4 szklanki mocno gorącej
wody7 g
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruMąkę przesiewamy. Łączymy z
cukrem,
solą i
drożdżami. Wlewamy
wodę, mieszamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy aż będzie głdkie i elastyczne ( około 10 minut ). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, smarujemy wierzch
wodą z odrobiną
oliwy, nacinamy.
Chleb układamy na blasze. Blachę wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 190°C i od momentu nagrzania pieczemy 35-45 minut aż będzie miał złotą, chrupiaca skórkę a przy uderzeniu w spód wyda głuchy odgłos.Smacznego :)