ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb kubański

Pszenny chleb kubański

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybki w wykonaniu, chyba najszybszy jaki do tej pory piekłam. Chleb o bardzo chrupiącej skórce i bardzo smacznym miąższu ale mnie osobiście najlepiej smakował i kroił się drugiego dnia. Z podanych porcji nie wychodzi duży bochenek dlatego od razu proponuję zrobić dwa. Przepis z bloga Ósmy kolor tęczy .
Składniki :
1,5 szklanki maki pszennej typ 650
1,5 szklanki maki pszennej typ 750
1 i 1/4 szklanki mocno gorącej wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy. Łączymy z cukrem, solą i drożdżami. Wlewamy wodę, mieszamy. Ciasto zagniatamy na stolnicy aż będzie głdkie i elastyczne ( około 10 minut ). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie formujemy bochenek, smarujemy wierzch wodą z odrobiną oliwy, nacinamy.
Chleb układamy na blasze. Blachę wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. na 190°C i od momentu nagrzania pieczemy 35-45 minut aż będzie miał złotą, chrupiaca skórkę a przy uderzeniu w spód wyda głuchy odgłos.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/02/Pszenny-chleb-kubanski.html