Wykonanie
Przepis na podobny
chleb znalazłam w książce " Przepisy włoskiej mamy" Tyle, że tam
chleb był z
oliwkami a ja nie lubię
oliwek więc zamieniłam na
pomidory w zalewie
oliwnej;) Mały trik a
chleb - przynajmniej dla nas był do zjedzenia, z
oliwkami byłoby dużo gorzej. Polecam spróbować bo jest smaczny.- 500 g
mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypania- 1 opakowanie (7g)
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
soli- szczypta
cukru- 300ml letniej
wody- 10-12
pomidorów z zalewy
oliwnejDo miski wsypujemy
mąkę. W środku robimy dołek , do którego wsypujemy
drożdże,
sól,
cukier. wszystko zalewamy
wodą i zaczynamy wyrabianie ciasta. Ma być elastyczne, sprężyste i mają się w nim robić "dziurki" przy naciskaniu. Takie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone
pomidory i łyżkę
oliwy z zalewy. Ciasto wkładamy albo do jednej dużej formy keksowej nasmarowanej
oliwą lub do dwóch małych ( w moim przypadku to były dwie małe) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy piekarniku góra - dół ) i przy dużej formie pieczemy około godziny przy małych formach ok30-40 min.