ßßß Cookit - przepis na Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym

Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym

nazwa

Wykonanie

Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski, hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Zabieramy go zawsze każdą imprezę, każdego grilla, każde jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja pierwotna, ale ten na zakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni.
Do tego chleba, tak samo jak do jego pierwowzoru, potrzebny będzie garnek żeliwny, bez niego ani rusz. W środku takiego garnka wytwarza się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba.
Zaczyn:
100 g zakwasu pszennego
150 g mąki pszennej typ 650
150 ml wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
450 g mąki pszennej typ 650
150 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby na zakwasie ogólnie mają tendencję do kiepskiego trzymania kształtu i lubią się rozchodzić. Jeżeli jesteście już wprawieni w lepieniu bochenków to powinniście sobie poradzić, jeżeli nie to użyjcie, w miarę możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt.
Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia.
Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie.
Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę na maksimum (u nas 250 stopni) i grzejemy 30 minut. Po tym czasie chleb posypujemy mąką i nacinamy żyletką lub ostrym nożem na krzyż.
Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę i czekamy aż wystygnie. To ważne żeby nie kroić go na ciepło. Podczas stygnięcia buduje się jeszcze jego struktura.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/09/chleb-szwajcarski-na-zakwasie-pszennym.html