ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec domowe pieczywo, jest w tym pewna magia. A zapach, który się unosi podczas pieczenia jest niesamowity. Ten chleb jest drożdżowy z dwóch rodzajów mąk pszennych, w smaku jest cudowny z grubą i chrupiącą skórą. Sam w sobie jest pyszny, dodajcie do niego tylko masło, nic więcej nie potrzeba, żadnych dodatków. Ja z pewnością będę go piekła raz w tygodniu, po upieczeniu i chwilowym wystudzeniu zniknął od razu jeden bochenek, jest tak smakowity, że nie można przestać go jeść. Inspiracją w przygotowaniu takiego chleba był dla mnie program w Kuchnia tv - Lato w River Cottage, który bardzo lubię oglądać.
Zapraszam was na kromeczkę, albo dwie :-)
Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki pszennej typ 1850
- 3 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 650 ml lekko ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski przesypujemy obie mąki oraz sól. Odmierzamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z płaską łyżeczką cukru. Dodajemy do mąki i mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto około 5 minut, ja to zrobiłam ręcznie, ale możecie także to zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto na początku będzie bardzo klejące a w miarę wyrabiania będzie bardziej zwarte i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Następnie ciasto ponownie zagniatamy i wykładamy na podsypany mąką blat. Dzielimy je na dwie części i ponownie lekko zagniatamy. Teraz musimy je zostawić ponownie do wyrośnięcia - wkładamy nasze bochenki do dwóch koszów rozrostowych obsypanych mąką lub do dwóch misek obsypanych mąką. Bochenki na wierzchu również obsypujemy delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.
Blaszkę (taką dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią delikatnie nasze bochenki, wystarczy lekko przechylić kosze lub miski i bochenki powinny same "wyjść" z kosza rozrostowego. Wyrośnięte bochenki nacinamy nożem, aby nie popękały.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół, temperatura 230 stopni i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Upieczone bochenki studzimy na kratce.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/10/chleb-pszenny-na-drozdzach.html