Wykonanie
Uwielbiam piec domowe
pieczywo, jest w tym pewna
magia. A zapach, który się unosi podczas pieczenia jest niesamowity. Ten
chleb jest
drożdżowy z dwóch rodzajów mąk pszennych, w smaku jest cudowny z grubą i chrupiącą skórą. Sam w sobie jest pyszny, dodajcie do niego tylko
masło, nic więcej nie potrzeba, żadnych dodatków. Ja z pewnością
będę go piekła raz w tygodniu, po upieczeniu i chwilowym wystudzeniu zniknął od razu jeden bochenek, jest tak smakowity, że nie można przestać go jeść. Inspiracją w przygotowaniu takiego
chleba był dla mnie program w Kuchnia tv - Lato w River Cottage, który bardzo lubię oglądać.Zapraszam was na kromeczkę, albo dwie :-)Składniki:- 800 g
mąki pszennej typ 750- 200 g
mąki pszennej typ 1850- 3 łyżeczki
soli- płaska łyżeczka
cukru- 35 g świeżych
drożdży- 650 ml lekko ciepłej
wodyWykonanie:Do miski przesypujemy obie
mąki oraz
sól. Odmierzamy
wodę i rozpuszczamy w niej
drożdże z płaską łyżeczką
cukru. Dodajemy do
mąki i mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto około 5 minut, ja to zrobiłam ręcznie, ale możecie także to zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto na początku będzie bardzo klejące a w miarę wyrabiania będzie bardziej zwarte i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny (powinno podwoić swoją objętość).Następnie ciasto ponownie zagniatamy i wykładamy na podsypany
mąką blat. Dzielimy je na dwie części i ponownie lekko zagniatamy. Teraz musimy je zostawić ponownie do wyrośnięcia - wkładamy nasze bochenki do dwóch koszów rozrostowych obsypanych
mąką lub do dwóch misek obsypanych
mąką. Bochenki na wierzchu również obsypujemy delikatnie
mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.Blaszkę (taką dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią delikatnie nasze bochenki, wystarczy lekko przechylić kosze lub miski i bochenki powinny same "wyjść" z kosza rozrostowego. Wyrośnięte bochenki nacinamy nożem, aby nie popękały.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół, temperatura 230 stopni i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Upieczone bochenki studzimy na kratce.Smacznego.