Wykonanie
Ulubioną książką mojej córki jest "Martynka" a w zasadzie cała
seria książek o Martynce. Ostatnio w kółko czyta "Martynkę i 40 kuchcików". Z szelmowskim uśmiechem wyjmuje książeczkę wieczorem i tylko czeka aż przewrócę oczami.... Zna ją już prawie na pamięć podobnie jak ja :) ale strasznie jej się podoba. W opowiadaniu tym tytułowa Martynka udaje się na
kurs gotowania u Mistrza Waniliusza i piecze
między innymi pyszny pachnący
chleb.... "(...) Martynka od razu poznała swój. Jest okrągły, złoty i gorący. Piękny jak słoneczko. - A gdyby tak skubnąć kawałek tego słoneczka? Próbuje. Rumiana skórka chrupie pod palcami, a w ustach... pycha! Ludek!, Ula!, Kajtek! W życiu nie
jadłam smaczniejszego
chleba! Spróbujcie i wy!"Proporcje składników zmieniłam na bardziej "realne" ;) Spróbujecie? Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki:630g
mąki pszennej typ 6501 łyżeczka
soli1/2 łyżki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
cukru20g
drożdży świeżych430ml letniej
wodywykonanie thermomix:Do naczynia wsypać
mąkę,
sól i mielony
kmin. Zmiksować 6sek/obr6. Zrobić dołek wsypać do niego
drożdże roztarte z
cukrem, polać odrobinką letniej
wody i zasypać odrobinką
mąki. Odczekać ok. 10 minut. Po tym czasie dolać pozostałą
wodę i wyrabiać 3,5 min/obr. interwał.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek i włożyć do wysypanego
mąką kosza do wyrastania.Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 15 minut. Wylać
wodę i wstawić go razem z pokrywką do piekarnika. Rozgrzać do 240 stopni. Gdy piec osiągnie tą temp. Delikatnie wyjąć garnek, przełożyć do niego sprawnym ruchem
chleb, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp do 210 stopni i piec kolejne 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty ma być suchy a
chleb postukany od
spodu wydawać głuchy dźwięk). Upieczony
chleb studzić na kratce.wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem. Dodać 1 łyżkę
mąki i odrobinę
wody. Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać
sól i mielony
kmin. Dobrze wymieszać, dodać zaczyn
drożdżowy i letnią
wodę. Wyrobić hładkie elastyczne ciasto (ręcznie lub robotem).Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek i włożyć do wysypanego
mąką kosza do wyrastania.Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 15 minut. Wylać
wodę i wstawić go razem z pokrywką do piekarnika. Rozgrzać do 240 stopni. Gdy piec osiągnie tą temp. Delikatnie wyjąć garnek, przełożyć do niego sprawnym ruchem
chleb, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp do 210 stopni i piec kolejne 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty ma być suchy a
chleb postukany od
spodu wydawać głuchy dźwięk). Upieczony
chleb studzić na kratce.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odrobiną
wody.Smacznego :)