ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z kminkiem

Chleb pszenny z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Ulubioną książką mojej córki jest "Martynka" a w zasadzie cała seria książek o Martynce. Ostatnio w kółko czyta "Martynkę i 40 kuchcików". Z szelmowskim uśmiechem wyjmuje książeczkę wieczorem i tylko czeka aż przewrócę oczami.... Zna ją już prawie na pamięć podobnie jak ja :) ale strasznie jej się podoba. W opowiadaniu tym tytułowa Martynka udaje się na kurs gotowania u Mistrza Waniliusza i piecze między innymi pyszny pachnący chleb.... "(...) Martynka od razu poznała swój. Jest okrągły, złoty i gorący. Piękny jak słoneczko. - A gdyby tak skubnąć kawałek tego słoneczka? Próbuje. Rumiana skórka chrupie pod palcami, a w ustach... pycha! Ludek!, Ula!, Kajtek! W życiu nie jadłam smaczniejszego chleba! Spróbujcie i wy!"
Proporcje składników zmieniłam na bardziej "realne" ;) Spróbujecie? Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki:
630g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cukru
20g drożdży świeżych
430ml letniej wody
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę, sól i mielony kmin. Zmiksować 6sek/obr6. Zrobić dołek wsypać do niego drożdże roztarte z cukrem, polać odrobinką letniej wody i zasypać odrobinką mąki. Odczekać ok. 10 minut. Po tym czasie dolać pozostałą wodę i wyrabiać 3,5 min/obr. interwał.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek i włożyć do wysypanego mąką kosza do wyrastania.
Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 15 minut. Wylać wodę i wstawić go razem z pokrywką do piekarnika. Rozgrzać do 240 stopni. Gdy piec osiągnie tą temp. Delikatnie wyjąć garnek, przełożyć do niego sprawnym ruchem chleb, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp do 210 stopni i piec kolejne 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty ma być suchy a chleb postukany od spodu wydawać głuchy dźwięk). Upieczony chleb studzić na kratce.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 1 łyżkę mąki i odrobinę wody. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i mielony kmin. Dobrze wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy i letnią wodę. Wyrobić hładkie elastyczne ciasto (ręcznie lub robotem).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek i włożyć do wysypanego mąką kosza do wyrastania.
Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 15 minut. Wylać wodę i wstawić go razem z pokrywką do piekarnika. Rozgrzać do 240 stopni. Gdy piec osiągnie tą temp. Delikatnie wyjąć garnek, przełożyć do niego sprawnym ruchem chleb, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp do 210 stopni i piec kolejne 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty ma być suchy a chleb postukany od spodu wydawać głuchy dźwięk). Upieczony chleb studzić na kratce.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/02/chleb-pszenny-z-kmninkiem.html