ßßß Cookit - przepis na Bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułki poznańskie z przedziałkiem

nazwa

Wykonanie

Te bułeczki piekłam jakiś czas temu...i zapomniałam o nich...w sumie mam jeszcze sporo takich "zapomnianych "przepisów...ciągle brak czasu na pisanie i stąd takie opóźnienie z dodawaniem wpisów..w sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki.
Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak..
Podmłoda:
200 g mąki pszennej typ 750
200 ml wody
2 g drożdży
Ciasto właściwe:
10 g drożdży
200 ml wody
400 g mąki pszennej typ 750
10 g soli [ 1łyżeczka]
Dzień przed pieczeniem:
W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka, dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bułki [ pominęłam]. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 części [ 110 g każda część].Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę jak na zdjęciu.Ułożyć na obsypanej mąką blaszce w trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić do garownia na około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni, bułki posmarować wodą , wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez 12-15 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/buki-poznanskie-z-przedziakiem.html