Wykonanie
Te bułeczki piekłam jakiś czas temu...i zapomniałam o nich...w
sumie mam jeszcze sporo takich "zapomnianych "przepisów...ciągle brak czasu na pisanie i stąd takie opóźnienie z dodawaniem wpisów..w
sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -
Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości
będę korzystać z książki.Opis formowania
bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak..
Podmłoda:200 g
mąki pszennej typ 750200 ml
wody2 g
drożdżyCiasto właściwe:10 g
drożdży200 ml
wody400 g
mąki pszennej typ 75010 g
soli [ 1łyżeczka]Dzień przed pieczeniem:W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka, dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste
bułki [ pominęłam]. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 części [ 110 g każda część].Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę jak na zdjęciu.Ułożyć na obsypanej
mąką blaszce w trzy
rzędy po trzy bułeczki i odstawić do garownia na około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni,
bułki posmarować
wodą , wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez 12-15 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce.