Wykonanie
Znów wracam do pieczenia domowego
chleba... powolutku, pomalutku wskakuje na wcześniej tak dobrze znane mi tory.... Czasu już powoli coraz więcej. Życie na chwilę powraca do normalności. Cieszę się tymi chwilami bo wiem, że już za dwa-trzy miesiące znów nie
będę łapała zakrętu. Ciężki rok przed nami...Zapach domowego
chleba... najpiękniejszy z zapachów przywodzący na myśl najcieplejsze myśli o rodzinie i cieple domowego ogniska... "Jak tu pięknie pachnie... jak w tym domu zawsze pięknie pachnie..." jak cudownie i miło jest słyszeć takie słowa od
męża i domowników wracających po ciężkim dniu z pracy czy ze szkoły... Domowy
chleb nie zawsze jest pracochłonny i nie zawsze wymaga dużo wysiłku. Dzisiejsza propozycja znaleziona u Liski przypomina nieco
chleb na ziarnku
drożdży (klik), który już robiłam i bardzo nam smakował :) Przepis Liski wzbogaciłam o
czosnek niedźwiedzi i niewielką ilość zakwasu, który znów pracuje :) Skuście się... Bardzo wam polecam :)400g
mąki pszennej typ 650300ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego1g
drożdży świeżych2 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki wieczorem mieszamy w misce. Rano rozgrzać piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym do temp. 240 stopni.Gdy osiągnie ta temperaturę wyjąc, przełożyć do niego ciasto przykryć pokrywką i piec 30 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce. Smacznego :)