Wykonanie
Poolish:105 gram
mąki pszennej typ 650115 gram
wody letniej przegotowanej0.2 grama świeżych
drożdży (dałam szczyptę)0,2 grama
soli(dałam szczyptę)Mieszanka z zakwasem:170 gram
mąki pszennej typ 65040 gram
mąki żytniej razowej (Kłos- Pol)115 gram
wody letniej przegotowanej105 gram zakwasuCiasto:540 gram
mąki pszennej typ 65040 gram
mąki żyrniej razowej (Kłos- Pol)320 gram
wody letniej przegotowanej5 gram
drożdży22 grama
solibiga, poolish i mieszanina z zakwasemWykonanie: Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie należy w 3 osobnych naczyniach przygotować bigę, poolish i mieszaninę z zakwasem. Mieszanki dobrze mieszamy i przykrywamy folia spożywczą (aby nie wyschły) i odstawiamy do temperatury pokojowej na 10-12 godzin.Następnego dnia rozpuszczamy
drożdże w 20 gramach ciepłej przegotowanej
wody. Kolejno
mąki, rozpuszczone
drożdże, 230 gram
wody i cały poolish umieszczamy w misce i za pomocą robota kuchennego wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników(można też ciasto wyrobić ręcznie). Mieszaninę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie dodajemy bigę, zakwas,
sól i pozostałą
wodę, wyrabiamy do połączenia się składników.Ciasto powinno być delikatne, miękkie ale lekko klejące.Gotowe przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do 1,5 godziny. Po 20 i 40 minutach należy ciasto odgazować tzn. przemieszać, wyrobić. Gotowe ciasto formujemy i wkładamy do obficie wysypanego
mąka(ziemniaczana z pszenna typ 650 pół na pół bądź tak jak ja
otrębami pszennymi firmy Kłos-Pol) koszyczka, odstawiamy na 1 godzinę do 1,5 godziny.Piekarnik z blaszką (umieszczoną w środku) rozgrzewamy do 240 stopni, piętro niżej umieszczamy naczynie z gorącą
wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje
chleb przekładamy na blaszkę bardzo ostrożnie i nacinamy, zaraz po tym szybciutko wkładamy do pieca. Pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, (należy na chwilę otworzyć piekarnik aby pozbyć się pary
wodnej) i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie
chleb wyciągamy z piekarnika i nagrzewamy go do 230 stopni. Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wstawiamy
chleb jeszcze na 10 minut i dopiekamy go.