Wykonanie
Kolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem
chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony Smaki i aromaty .Serdecznie polecam;)
Składniki:Zaczyn zakwasowy:220 gram
mąki żytniej chlebowej typ 72080 gram
mąki żytniej razowej typ 1850320 gram
wody letniej przegotowanej50 gram zakwasu żytniegoWykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką.Zaczyn
drożdżowy:400 gram
mąki pszennej typ 650350 gram
wody letniej przegotowanej6 gram świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliWykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką.Zaczyn zakwasowy i
drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem
chleba.Dzień pieczenia:Składniki:cały zaczyn zakwasowycały zaczyn
drożdżowy210 gram
mąki pszennej typ 650100 gram
mąki żytniej typ 7201 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruopcjonalnie:łyżka zmiażdzonego
kminkuWykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do dokładnie wyłożonego papierem do pieczenia garnka. Wierzch ciasta posypać
mąką i przykryć pokrywką, odstawić na 40 minut. Po tym czasie garnek wsadzamy do zimnego piekarnika (należy ustawić temperaturę na 240 stopni, u mnie 230) i pieczemy 40 minut z przykrywką. Następnie ostrożnie ściągamy przykrywkę i dopiekamy chlebuś przez 35 minut. Gotowy oddołu będzie wydawał głuchy dźwięk.