ßßß
Składniki:Zaczyn zakwasowy:220 gram mąki żytniej chlebowej typ 72080 gram mąki żytniej razowej typ 1850320 gram wody letniej przegotowanej50 gram zakwasu żytniegoWykonanie: Wymieszać dokładnie i przykryć ściereczką.Zaczyn drożdżowy:400 gram mąki pszennej typ 650350 gram wody letniej przegotowanej6 gram świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliWykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką.Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba.Dzień pieczenia:Składniki:cały zaczyn zakwasowycały zaczyn drożdżowy210 gram mąki pszennej typ 650100 gram mąki żytniej typ 7201 i 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruopcjonalnie:łyżka zmiażdzonego kminkuWykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do dokładnie wyłożonego papierem do pieczenia garnka. Wierzch ciasta posypać mąką i przykryć pokrywką, odstawić na 40 minut. Po tym czasie garnek wsadzamy do zimnego piekarnika (należy ustawić temperaturę na 240 stopni, u mnie 230) i pieczemy 40 minut z przykrywką. Następnie ostrożnie ściągamy przykrywkę i dopiekamy chlebuś przez 35 minut. Gotowy oddołu będzie wydawał głuchy dźwięk.