Wykonanie
Kolejny pyszny wypiek :) Jeśli lubicie
bagietki, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Podobny do publikowanych już wcześniej
bagietek (klik), jednak ciut inaczej wykonany. Fantastycznie chrupiąca skórka i miękki środek. Idealna do sałatki, z
oliwą lub z samym tylko
masłem. Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam :)Składniki:400ml
wody550g
maki pszennej typ 6501 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli1 kopiata łyżka
drożdży suszonychWieczorem mieszamy dokładnie
mąkę z
wodą i
olejem. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na noc pod ściereczką. Rano dodajemy
sól i
drożdże i wyrabiamy dokładnie ciasto. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do momentu aż podwoi objętość (ok 2 godz). Po tym czasie ciasto bardzo delikatnie wyjmujemy na mocno oprószoną
mąką stolnicę. Posypujemy je z wierzchu
mąką i
ostrym nożem kroimy na trzy pasy. Każdy z nich delikatnie przekładamy na pas papieru do pieczenia i układamy na blaszce. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut na złoto. (upieczona
bagietka postukania od
spodu wydaje głuchy dźwięk). Studzić na kratce. Smacznego :)