ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z pestkami dyni

Chleb orkiszowy z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Powiem Wam, że ten chleb mnie oczarował, samym wyglądem jak i smakiem. Od dawna piekę chleby na drożdżach w naczyniu żaroodpornym, jednak do tej pory nie piekłam chleba z mąki orkiszowej. I to był świetny pomysł, chlebek wyszedł cudowny. Wyobraźcie sobie ten zapach pieczonego chleba, tą chrupiącą skórkę i pajdę z masłem. No dobra nie będę Was denerwować, biegnijcie do kuchni piec chleb, albo wpadnijcie na kromeczkę.
Zapraszam :-)
Składniki:
Zaczyn
- 500 g mąki orkiszowej typ 1850
- 500 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,4 g suszonych drożdży (1/8 łyżeczki)
Ciasto
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 130 g wody o temperaturze 41 stopni
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 4 łyżki pestek dyni
- pół łyżeczki suszonych drożdży
- zaczyn cały
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy dokładnie ręką, wyrabiamy żeby składniki się dobrze połączyły.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy ciasta na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę. Chleb pieczemy w większym owalno-prostokątnym naczyniu.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie mąką, wkładamy bochenek. Nacinamy po wierzchu nożem. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/05/chleb-orkiszowy-z-pestkami-dyni.html